13/03/2014

PopUp pasivna kuća

Zima je možda najbolje godišnje doba kada se podsetimo koliko je važna energetska efikasnost naših domova. Računi za grejanje su neumoljivi, bilo da se grejemo preko gradskih toplana, na prirodni gas ili koristimo drva, ugalj i električnu energiju. Ulaganje u povećanje energetske efikasnosti objekta se isplati, ali neke tehnologije su još uvek nedostupne. Danas predstavljamo projekat firme "Multipod Studio" - PopUp pasivnu kuću.
PopUp pasivna kuća
[
slika © popup-house.com]

Firma "Multipod Studio" je predstavila prototip jeftine pasivne kuće. U pitanju je "PopUp kuća", ukupne površine 150 kvadratnih metara. Iako pasivne kuće nisu novost u svetu, princip gradnje ove kuće, svakako jeste. Ideja je bila da se napravi sistem koji je jednostavan za izgradnju na terenu i finansijski pristupačan. 

Kuća se slaže najsličnije Lego kockama. Veliki blokovi od polistirena se koriste kao izolacija, dok se između njih postavljaju drvene grede koje daju statičku čvrstinu objekta. Princip ovog sistema gradnje pogledajte na ovom linku
Kuća sastavljena od polistirenskih blokova sa drvenim letvama 
koje se vide na spojevima
[slika © popup-house.com]
Upotrebljeni materijali se mogu reciklirati a za sastavljanje ove kuće nije potrebna specijalna obuka, već osnovni alat i malo veštine. Ovakvim sistemom gradnje su sprečeni tiplotni mostovi na prelazu između ploče i krova a cela kuća je, praktično, napravljena od izolacionog materijala.

Pogledajte i video posvećen ovoj kući:

Pop-Up Kuća: dostupna pasivna kuća 
firme Multipod-Studio na kanalu Vimeo

Pogledajte i ostale tekstove na ovu temu:

Tekst u saradnji sa sajtom popup-house.com. Slike preuzete sa sajta popup-house.com.