31/07/2014

Frižider koji ne troši energiju

Danas ćemo predstaviti jednostavno rešenje, frižider koji ne troši energiju a hladi namirnice. Odlična ideja za udaljene vikendice ili tamo gde nema električne energije.

Mitticool - frižider koji ne troši energiju
slika [© mitticool.in]

Princip rada ovog frižidera je krajnje jednostavan i zasniva se na evaporaciji. Frižider je napravljen od pečene gline. U sebi ima dva mala rezervoara sa vodom - jedan na vrhu, drugi na dnu. Voda kaplje niz zidove frižidera i dok isparava, sa sobom odnosi toplotu (princip evaporacije vode). Ovakav priručni frižider možete napraviti i sami.

Potrebno je:
  • 1 velika glinena posuda (može i saksija)
  • 1 manja glinena posuda
  • malo peska
  • voda

Uradi sam - frižider koji ne troši energiju
slika [© instructables.com]
Prvo na dno veće posude pospite malo peska, tako da im ivice budu poravnate kada stavite jednu posudu u drugu. Potom stavite drugu posudu, kao što je prikazano na slici gore i između zidova pospite pesak. Kada sve završite, pesak dobro natopite vodom. Stavite piće (ili šta već želite da ohladite) unutra i prekrite mokrim peškirom (ili nekom krpom). Voda će isparavati i sa sobom odnositi toplotu a unutra će se vaše piće hladiti.

Pogledajte i ovaj zanimljiv video koji detaljno objašnjava kako se to radi:


Tekst u saradnji sa sajtom treehugger.com. Slike preuzete sa sajtova mitticool.in i instructables.com. Video linkovan sa sajta YouTube.com.