02/06/2014

Petomato - uzgajanje hrane u domu

Najveća nedoumica svih nas je svakako kvalitet namirnica koje koristimo za ishranu. Svetsko tržište hrane je postalo jedna globalna pijaca, pa nije čudo da beli luk dolazi iz Kine a pasulj iz Afrike. Danas ćemo predstaviti jedno interesantno rešenje - kako uzgajati hranu u stanu/kući.

Uzgajanje hrane u kući
slika [© psfk.com]
Projekat "Petomato" predstavlja koncep urbanog baštovanstva, pokreta koji ima za cilj promovisanje uzgajanja hrane u stanovima i na svim slobodnim površinama u gradu tj. urbanim sredinama. 

Klijanje semena u zatvaralima od flaša
slika [© psfk.com]
Laura i Robert Engels su doneli izum iz Japana - plastične boce se mogu koristiti za uzgajanje hrane u stanovima. "Petomato" radi jednostavno: ubacite seme u zatvarač od flaše i sačekate da proklija. Trenutno se može na ovaj način uzgajati sedam vrsta od čeri paradajza do papričica. Velika prednost je i uptreba starih plastičnih boca, kojima se na ovaj način daje nova namena tj. recikliraju se.

 Biljke koje rastu u starim plastičnim bocama
slika [© psfk.com]
Sistemi uzgajanja hrane u stanovima i urbanim sredinama postaju sve popularniji. Od urbanih bašti na krovovima zgrada, preko uzgajanja hrane u stanu - suština je da se proces kontroliše i da se ne koriste hemijski proizvodi tj. da je konačni proizvod zdrava hrana.


Čeri paradajz raste u plastičnoj flaši
slika [© psfk.com]
Tekst i slike u saradnji sa sajtom psfk.com.