29/06/2013

Solarne zemunice u Srbiji 1. deo - princip gradnje

Čitali ste o kući u Velsu, koja liči na kuću Hobita i o Hobitonu na Novom Zelandu. Zajedničko za ove kuće je da su niskoenergetske i da su građene kao zemunice. Solarne zemunice se grade i u Srbiji, tvorac je akademik Veljko Milković. Kuća je ukopana sa tri strane u zemlju, kao idealni toplotni omotač. Sa prednje strane objekta se nalaze veliki otvori koji služe za prolazak svetlosti i zimi imaju poseban zadatak da omoguće pasivno grejanje kuće.
Princip solarne zemunice
[
slika © samogrejnekuce.com]
Uštede koje se ostvaruju na ovaj način su višestruke:
  • uštede u hlađenju 100%,
  • uštede u grejanju do 85%,
  • uštede u osvetljenju oko 30% i
  • uštede u građevinskom materijalu oko 10%.
Samogrejna ekološka kuća je različita od klasične kuće prvenstveno zbog potpuno nove koncepcije grejanja prostorija – direktnim sunčevim zračenjem i maksimalnim iskorišćenjem energije. Ušteda energije se postiže upotrebom reflektujućih površina - sjajnih aluminijumskih folija - postavljenih iznad i ispod prozorskih okvira kuće radi povećanja solarnog dobitka. Sve ostale specifičnosti ove kuće proizilaze iz osnovnog zahteva za maksimalnim iskorišćenjem i zadržavanjem besplatne sunčeve toplote, a otud i glavna pretpostavka da ovakva kuća bude ukopana i prekrivena zemljanim slojem i svojom jedinom otvorenom stranom orijentisana ka jugu radi maksimalnog zahvata sunčevog zračenja. Naredna slika pokazuje princip pasivnog korišćenja solarne energije tokom zime.

Princip pasivnog grejanja[slika © samogrejnekuce.com]
Princip pasivnog solarnog grejanja je opisan i u tekstu o modernim trendovima gradnje. Još jedan zanimljiv podatak je da sve solarne zemunice imaju zelene krovove, koji sprečavaju pregrevanje tavanice i gubitak energije kroz nju.

Kako je već u tekstu objašnjeno, ušteda energije se postiže upotrebom reflektujućih površina oko prozora. Ove površine imaju zadatak da povećaju količinu sunčevog zračenja koje prodire u toku zime u enterijer objekta. Posebno se proračunavaju reflektujuće površine sa gornje i donje strane prozora, kako bi se postigao optimum sunčevog zračenja za svaki objekat. Površine su presvučene slojem aluminijuma, kako bi reflektovale direktnu i difuznu sunčevu svetlost. Gornji reflektujući sloj je fiksiran, dok se donji pomera i može sližiti kao roletna u letnjem periodu. 
Dvostruki reflektujući sloj[slika © samogrejnekuce.com]
Idejni tvorac ovog projekta je Veljko Milković, istraživač i pronalazač iz Novog Sada. Prva patenta prijava za samogrejne eko-kuće podneta je 1977. a poslednja 2007. godine sa nadogradnjom i poboljšanjima u tehnologiji gradnje. 

Tekst u saradnji sa sajtom samogrejnekuce.com.