28/06/2013

Oboren rekord u niskoj potrošnji automobila

Volkswagen Passat TDI clean diesel je upravo postavio novi rekord niske potrošnje goriva - 3,015 l/100km. Uspeh ima poseban značaj, pošto nije u pitanju hibridno vozilo, već vozilo sa dizel agregatom. Vozači Wayne Gerdes i Bob Winger su postigli ovaj rekord i tako ušli u Ginisovu knjigu rekorda. Pasata su vozili kroz 48 država u Americi. Najbolja postignuta potrošnja, pre ovog rekorda, je iznosila 3,641 l/100km i postiglo je hibridno vozilo.
Gerdes i Winger ispred Pasata
[slika © inhabitat.com]
Gerdes i Winger su počeli vožnju iz sedišta VW u Herndonu, Virdžinija, u petak, 7. juna u podne i vratili su se na polaznu tačku 24. juna, prešavši 13.071,09 km. Wayne Gerdes je napravio karijeru u hajpermajlingu (smanjivanju potrošnje, odn. povećanju broja milja po galonu goriva). Postigao je i gore pomenuti rekord sa hibridnim vozilom. 

Postavlja se pitanje kako je ostvarena ovako niska potrošnja? Osim što obojica imaju iskustva u hajpermajlingu, preporučuju i da se ne koristi "pun gas", da se ne prekoračuje ograničenje brzine i da se ne ubrzava i ne koči naglo.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.