11/09/2014

Plastenik za zimsku proizvodnju hrane

Proizvodnja hrane je sve popularnija, posebno onima koji imaju neko parče zemlje na kome mogu da poseju i sami uzgajaju hranu. Da li se hrana može proizvoditi i tokom zime?
"Walipini" podzemni plastenik
[slika © peswiki.com]
Uzgajivači već koriste plastenike i staklenike, kako bi produžili sezonu uzgajanja povrća. Iako je već postala praksa da se u plastenike ugrađuje grejanje, tako nešto zahteva veća ulaganja. Jednostavnije rešenje je da se izgradi "walipini" (valipini, prevedeno sa Ayamara Indijanskog znači mesto gde je toplo). Ovakvi plastenici nisu novost u Južnoj Americi a ovakva metoda uzgajanja omogućava da se tokom cele godine proizvodi hrana, čak i u najhladnijim mesecima.
Princip rada "walipini" plastenika
[slika © efikasnost.org]
Kako se može i videti na slici, ceo plastenik je zasnovan na pasivnom grejanju, uz pomoć sunčevih zraka. Jednostavno objašnjeno, "walipini" je rupa u zemlji, dubine oko dva metra, koja je prekrivena konstrukcijom koja nosi plastenik. Plasternik je okrenut tako, da zimso sunce "pada" pod uglom od 90 stepeni, kako bi se optimizovao toplotni pasivni učinak. Naravno, potrebno je obratiti pažnju i na drenažu terena, dobru izolaciju nadzemnog dela, kako se teoplota ne bi gubila.

"Walipini" plastenik - pogled iznutra
[slika © neo-farms.com]
Ukopanost plastenika daje izolaciju, pošto je zemlja jedan od najboljih izolatora. Krov je otvoren ka sunčanoj strani, kako i se koristio maksimum pasivne sunčeve energije za zagrevanje, čak i tokom zimskih dana. Pogledajte i video o "walipini" plasteniku:


Tekst u saradnji sa sajtom treehugger.com. Slike preuzete sa sajtova neo-farms.com i peswiki.com.