10/04/2015

Staklenik koji proizvodi vodu i hranu

Nije nepoznato da je hrane sve manje u svetu, iako je ljudska populacija u stalnom porastu. Ovaj problem je posebno izražen u zemljama Afrike. Projekat "Roots Up's Dew Collector" nudi rešenje ovog problema, dok pri tom, rešava i problem nedostatka pijaće vode.
"Dew Collector" farma hrane i proizvodnja vode
[slika © indiegogo.com]
Projekat "Dew Collector" ima za cilj da zemljama Afrike donese mogućnost proizvodnje hrane i pijaće vode, kao i vode za navodnjavanje useva. Kupolasti oblik staklenika je zamišljen tako da tokom dana prikuplja vodu koja isparava iz zemlje pod uticajem jakog sunčevog zračenja. Tokom noći se kupola otvara, kako bi se pustio hladniji vazduh i voda kondenzovala. Kondenzovana voda se skuplja u centralnom rezervoaru u sakleniku.
Izgled unutrašnjosti staklenika - rezervoar za prikpljanje vode
[slika © inhabitat.com]
Prikupljena voda, na ovaj način, se može koristiti za navodnjavanje ili piće. Ove farme hrane proizvode vodu svakog dana, dok u njima biljke rastu i sazrevaju. Prve ovakve farme hrane se planiraju u Severnoj Etiopiji, u saradnji sa Univerzitetom u Gondaru. Cilj ovog projekta je osnivanje samoodrživih, nezavisnih farmi hrane u svim delovima zemlje.
Buduće samoodržive, energetski nezavisne farme hrane u Etiopiji
[slika © inhabitat.com]
Pogledajte i ovaj video, koji još detaljnije objašnjava ovaj humani projekat:


Tekst i slike u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta Indiegogo.com.