07/04/2015

Energetski nezavisna Neksus Kuća

Projekat pod imenom "NexusHouse" (engl. Neksus kuća), je zajedničko delo Tehničkog Univerziteta iz Minhena i Teksaškog Univerziteta iz Austina. Ova prizemna kuća je energetski nezavisna, napravljena od recikliranih i održivih materijala, ima sistem za prečišćavanje vode i solarne panele na krovu.
"NexusHouse" samoodrživa kuća iz Teksasa
[slika © inhabitat.com]
Neksus kuća je napravljena kao zajednički projekat dva univerziteta za predstojeći Solarni dekatlon 2015. Kuća je napravljena od recikliranih materijala, materijala koji su održivi i sa solarnim panelima na krovu. Energijom iz solarnih panela snabdevaju se svi aparati u kući- osvetljenje, kuhinjski aparati, klimatizacija i električni automobil.
Solarnom energijom se puni i električni auto
[slika © nexushaus.com]
Kuća koristi toplotnu pumpu i skladište toplotne energije, kako bi optimalno iskorišćavala energiju za grejanje odnosno hlađenje. Sistem za sakupljanje kišnice obezbeđuje tehničku vodu, a uz pomoć sistema za filtraciju, voda se može koristiti i za piće. Sistem za prikupljanje iskorišćene vode, omogućava da se ta voda ponovo koristi u mašini za pranje veša, u vodokotliću itd.
Materijali su reciklirani i održivi
[slika © nexushaus.com]
Većina materijala, koji su korišćeni tokom izgradnje kuće, ne zagađuju životnu sredinu i mogu se razgraditi na sastavne delove koji se recikliraju. Fasada je obložena recikliranim drvetom. Pogledajte i ovaj video za više detalja:



Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta Inhabitat.com i nexushaus.com.