16/06/2013

Koje "štedljive sijalice" kupiti?

Tema ušteda električne energije izborom osvetljenja je već bila obrađivana i pojasnili smo razliku između klasičnih sijalica (sa užarenim vlakon), štedljivih sijalica (CFL sijalica) i LED sijalica. Detaljno je pojašnjeno koliko se može uštedeti i koje sijalice su najbolji izbor.  Međutim, na tržištu Srbije je sve više štedljivih sijalica različitog kvaliteta i različitih boja svetla (temperatura svetla). Kako izabrati pravu sijalicu i koje svetlo je najbolje za Vas?

CFL sijalica ("štedljiva sijalica")
slika [link]
Da li ste nekad uhvatili sebe da stojite ispred police sa "štedljivim sijalicama" i ne znate kako da odaberete pravu? Ili da ste kupili "šteljivu sijalicu" na akciji u nekom marketu i kada ste je uključili, otkrili da je bele boje ili slabo svetli?

Tekst o energetskim nalepnicama je pojasnio kako izabrati energetski efikasan uređaj pomoću energetske nalepnice i informacija koje se nalaze na njoj. Ovo se ne odnosi samo na belu tehniku, već i na osvetljenje. Koje 4 stvari teba gledati prilikom kupovine "štedljive sijalice"?

1. Energetski razred


Logično je da izaberete sijalicu A klase. Ukoliko naiđete na sijalicu klase B, možete i nju uzeti, samo ako joj je povoljna cena ili ako se nalazi na akciji u prodaji. Sijalica B klase slabije svetli, ali ne troši mnogo više električne energije u odnosu na sijalicu A klase. Ove dve vrste sijalica se razlikuju po tome što u novu sijalicu A klase ne možete direktno gledati zbog jačine sjaja.

Energetski razred klasične sijalice sa užarenim vlaknom
slika [link]
2. Snaga sijalice

Izbor snage sijalice zavisi od toga gde planirate da je namestite. Postoji okvirni odnos snaga klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom i "štedljivih sijalica". Naredna tabela prikazuje poređenje snaga te dve vrste sijalica, kako biste orjentaciono mogli da znate koju snagu da izaberete u odnosu na sijalicu koja je do sada korišćena.


Poređenje sijalica*
*Razlike u snagama kod "štedljivih sijalica" su posledica postojanja A i B energetskog razreda. Logično, manje električne energije troše sijalice A energetskog razreda.

3. Temperatura svetla

Boja svetla se stručno naziva temperatura svetla. Generalno, postoje dve boje svetla koje proizvode "štedljive sijalice" - belo i "žuto" svetlo, odnosno topla/meka bela svetlost i dnevna bela svetlost. Boja svetla zavisi od vaših želja. Neko koristi belo svetlo za čitanje, pošto stvara bolju kontrast crnih slova na belom papiru. 

Moja preporuka je da za prostorije u kojima boravite koristite meku/toplu belu svetlost, sličnu onoj koju daju sijalice sa užarenim vlaknima (oko 2700-3000K). Ambalaža "štedljve sijalice" bi trebala da sadrži i ovaj podatak. Boja svetla se izražava u Kelvinima (K). Što je manji broj kelvina, to je svetlo toplije. Naredna slika poredi različite boje svetla kod sijalica.

Temeperatura svetla koje daju sijalce
slika [link]
4. Oblik sijalice

Iako ovaj detalj zvuči trivijalno, morate voditi računa za koje sijalično mesto kupujete "štedljivu sijalicu". CFL sijalice su različitih oblika, od štapnih, do spiralnih. Razlikuju se uglavnom u dužini, odnosno visini. Sijalična mesta koja su zatvorena kuglama (npr, u ostavama, spoljašnja svetla itd.) zahtevaju kraće sijalice, pa je tu najbolje uzeti "štedljivu sijalicu" spiralnog oblika.