14/04/2015

Solarni bicikl iz Danske

Lepo vreme uvek izmami bicikliste na ulice. Zdrav život i smanjenje zagađenja životne sredine su samo neke od prednosti korišćenja bicikala kao vid prevoza. Ove prednosti je uvideo i Eric Jaffe iz Danske, koji je predstavio prvi solarni bicikl.
Solarni bicikl
[slika © solar-bike.weebly.com]
Dizajner Eric Jaffe je predstavio svoj koncept solarnog bicikla. Ideja je da se vozačima, koji su odabrali ovakav vid prevoza do posla i nazad ili kojima je potreban bicikl za obavljanje posla, pomogne u savladavanju prepreka. Naime, bicikl u sebi sadrži i mali elektromotor i baterije. Baterije su oblika boce i pune se, uz pomoć solarnih ćelija u točkovima, kada se bicikl parkiran. Kada se bicikl kreće, energija iz baterija napaja mali elektromotor i pomaže vozaču.
Fotonaponske ćelije u točku bicikla
[slika © solar-bike.weebly.com]
Tvorac ovo bicikla tvrdi da je domet sa jednim punjenjem baterija oko 70 km, da može postići maksimalnu brzinu od 50 km/h i da mu je standardna brzina oko 25 km/h. 
Solarni bicikl puni baterije dok je parkiran
[slika © solar-bike.weebly.com]
Solarni bicikl je konstruisan tako da se i u hladovini mogu puniti baterije, a jedinstven je i sistem prenosa električne energije sa točka na ram. Pogledajte i ovaj zanimljiv video o solarnom biciklu:


Tekst u saradnji sa sajtom treehugger.com. Slike preuzete sa sajta solar-bike.weebly.com.