31/05/2014

LIAM - mali vetrogenerator za urbane sredine

Energija vetra se koristi od davnina. Prve vetrenjače su se koristile za mlevenje žita. Danas, vetrogeneratori imaju novu ulogu - proizvode električnu energiju. Prednosti su velike, ali i dalje ima nedostataka. Ovaj vetrogenerator bi trebao da reši i te probleme.
LIAM vetrogenerator
[
slika © dearchimedes.com]

Kompanija iz Roterdama "Archimedes" je predstavila svoj proizvod - mini vetrogenerator LIAM, namenjen urbanim sredinama, gde se standardni vetrogeneratori ne mogu postaviti. Naime, najveći problemi postavljanja standardnih vetrogeneratora se odnose na buku koju proizvode, "disko efekat" koji prave prilikom bacanja senke na obližnje kuće i stanove kao i opasnost po ptice koje prolaze u blizini lopatica.
Standardni vetrogenerator
sa tri lopatice
[slika sxc.hu]
LIAM vetrogenerator je spiralnog oblika, ne proizvodi buku prilikom rada i može se postaviti, praktično, na bilo kom mestu gde ima strujanja vazduha. Ovaj vetrogenerator će godišnje proizvoditi između 300 i 2.500 kW, što zavisi od brzine vetra i visine na kojoj je postavljen.
Zanimljiv izbor boja
[slika © dearchimedes.com]

Ovi vetrogeneratori će biti dostupni u prodaji od 1. juna ove godine a cena će biti 3,999 €. Postoji mogućnost povezivanja više ovakvih vetrogeneratora ili njihovo kombinovanje sa solarnim panelima, kako bi se imala rezervna varijanta u danima kada nema puno vetra.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajtova dearchimedes.com i sxc.hu