03/06/2014

BMW-ov solarni parking

Kompanija BMW je započela prodaju električnih verzija svojih limuzina. Model i3 se već može naći u prodaji, dok je plag-in hibridna verzija i8 već najavljena. BMW je predstavio i opciju solarnog parkinga za svoje električne limuzine.

BMW-ov solarni parking
slika [© bmwgroup.com]

Električni automobili postaju sve zastupljeniji u protfolijima proizvođača. Pravu veliku revoluciju električnih automobila je započela kompanija "Tesla Motors" iz Amerike. Danas veliki proizvođači, kao što je BMW, nude svoje vizije električnih automobila.

slika [© bmwgroup.com]
Naime, plag-in hibrid (engl. plug-in hybrid), dok je parkiran ispred kuće, može se puniti uz pomoć solarnih panela. Kao što se vidi na slici, krov ovog parkinga je pokriven sa 24 solarna panela. Dok auto stoji ispred kuće ili dok završavate obaveze, baterije se pune energijom koja se dobija iz tih panela.

slika [© bmwgroup.com]
Kostrukcija, koja podseća na umetničku skulpturu, je napravljena od ugljeničnih vlakana. Iako je ovo projekat koji kompanija BMW još uvek ne planira da uvede u serijsku proizvodnju, jasno se naglašava njihova želja da okrenu svoje proizvode ka zelenoj energiji.

slika [© bmwgroup.com]

Smanjenje emisije ugljen-dioksida kao i popularizacija obnovljivih izvora energije je svakako jedan od ciljeva kojem teže ozbiljniji proizvođači automobila. Ovaj projekat predviđa mogućnost punjenja baterija plag-in hibridnog modela i8 uz pomoć solarne energije. Tako napunjene baterije će moći da pređu i do 37 km u električnom režimu rada.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom bmwgroup.com.