08/08/2014

Održavanje klima uređaja

Ukoliko imate klima uređaj u stanu/kući a primećujete da iz njega dopiru neprijatni mirisi, ili da ne hladi baš najbolje, vreme je da se pozabavite čišćenjem. Jednostavno je, vrši se u nekoliko koraka koje ćemo detaljno obraditi u ovom tekstu.

Ilustracija klima uređaja
slika [sxc.hu]

Klima uređaji, kako smo već objasnili u prethodnim tekstovima, rade kao toplotne pumpe. Kako bi hladile prostor, vazduh struji kroz izmenjivač toplote koji je hladan. Pošto sobni vazduh sadrži određeni procenat vlage, taj izmenjivač počinje da rosi, odnosno postaje vlažan. Ta vlaga, koja se nakupi na izmenjivaču, je odlično mesto za razvijanje bakterija i gljivica. Upravo ti mikroorganizmi daju taj neprijatan miris iz klime.

Čišćenje unutrašnje jedinice klima uređaja
Prvo, najvažnije, isključite vaš klima uređaj iz utičnice. Kako biste stigli do izmenjivača toplote, potrebno je da uklonite (ili podignete) masku klima uređaja. Bočno, sa leve i desne strane maske, se nalaze mali urezi. Slobodno povucite naviše (u slučaju klime prikazane na slici, maska je uklonjena skroz - naredna slika). Ne preporučujemo da uklanjate masku, pošto su plastični nosači krti i lako se polome (ovde se upravo to dogodilo prilikom ranijih čišćenja). Možete je samo podići, tako nećete rizikovati lomljenje nosača.

Uklonjena ukrasna maska
Čim podignete (ili skinete) masku, videćete dva velika filtera. To su filteri prašine koji sprečavaju prodor pračine u izmenjivač. Oni se jednostavno skidaju - pogledajte narednu sliku. Najčešće su pričvršćeni malim zarezima koji su ubačeni u žlebove na donjem delu. Samo podignite i povucite filter ka sebi. Izaći će bez problema.

Uklanjanje filtera prašine
Filteri prašine se peru u mlakoj vodi a najbolje je da ih istuširate u kadi, kako bi mlazevi vode očistili svu prašinu koja se zavukla u pore filtera. Možete, ako želite, kuhinjskim sunđerom da oribate filter. Ovo nije neophodno ukoliko je klima često čišćena. Zaprljani filteri na klima uređaju, smanjuju protok vazduha, samim tim opada njena efikasnost hlađenja.

Pošto ste otklonili filtere, prelazimo na glavni problem - uklanjanje razoga neprijatnih mirisa iz klime. Za ovo će vam biti potrebno neko dezinfekciono sredstvo (ne misleći ovde na medicinski alkohol niti rakiju, naravno). Najbolje je da kupite u apoteci ili mega-marketu neko dezinfekciono sredstvo. Postoje i posebna sredstva za dezinfekciju klima uređaja, pa možete i njih koristiti. Sredstvo stavite u posudu sa pumpicom i prskajte direktno u isparivač, kao što je prikazano na narednoj slici.

Uprskavanje dezinfekcionog sredstva

Kada završite prskanje isparivača, možete vratiti filtere za prašinu, na isti način na koji ste ih uklonili i spustite (ili namontirajte) ukrasnu masku. Vaša klima je očišćena. Ostavite je da prenoći, nemojte je uključivati, kako bi sredstvo lepo dezinfikovalo unutrašnjost.

Možete obrisati spolja celu klimu pamučnom krpom i nekim blagim sredstvom (recimo, sredstvo za brisanje stakala).

Važne napomene:
  • Obavezno ugasite klima uređaj pre nego što počnete sa čišćenjem
  • Vodu (kondenzat) iz klima uređaja posle dezinfekcije nemojte koristiti za zalivanje cveća ili u neke druge svrhe (pošto će sadržati dezinfekciono sredstvo)
  • Nikako nemojte uključivati klima uređaj odmah nakon dezinfekcije, pošto neka dezinfekciona sredstva mogu iritirati oči i disajne puteve
  • Ukoliko želite, možete dezinfekciono sredstvo uprskati malo i u deo gde klima izduvava vazduh. Pazite samo da ne preterate, pošto će sve to curiti napolje kroz taj otvor.
Kako bi sprečili stvaranje novih mikroorganizama u vašoj klimi, pre nego što je ugasite, ostavite da radi samo ventilator (ili prebacite u režim FAN ili podignite temperaturu na 29-30C, pa će sama ugasiti hlađenje). Ovim ćete osušiti izmenjivač i neće se razmnožavati mikroorganizmi na njemu, samim tim, neće biti ni neprijatnih mirisa.