18/11/2013

Ecohabit - pasivna kuća

Na takmičenju u dizajniranju i gradnji energetski efikasnih objekata "Solar Decathlon" tim sa Instituta Stivens iz Hobokena je predstavio svoje delo, kuću koju su nazvali Ecohabit.

Ecohabit - pasivna kuća sa solarnim crepovima
slika [© ekokuce.com]

Ecohabit je jednostavna kuća, površine 120 kvadratna metra, napravljena u obliku slova L. Sastoji se od dva modula. "Suvi modul“ čine dnevna soba i drugi prostori u kojima stanovnici provode vreme, dok "vlažni modul“ se sastoji od vodovodnog i mehaničkog sistema kuće. Dizajnirana je za toplije predele. Ima jednu spavaću sobu, jedno kupatilo i dve velike prekrivene verande koje obmotavaju kuću. Takođe, Ecohabit ima zeleni zid i zeleni krov koji, pored toga što su dodatna izolacija, pružaju mesto budućim stanovnicima za uzgajanje jestivih biljaka. Velika staklena vrata otvaraju dnevnu sobu i kuhinju ka dvorištu.

Vertikalna bašta kuće Ecohabit
slika [© ekokuce.com]
Ecohabit je pasivna kuća sa nultom potrošnjom energije (net zero). Kuća sadrži inovativni bio-PCM materijal kroz celu strukturu. Naime, PCM (phase change material – materijal koji menja agregatno stanje) je supstanca koja zahteva relativno veliku količinu toplote da promeni svoje agregatno stanje iz čvrstog u tečno, pa je zato sposobna da skladišti i oslobođa velike količine energije. Ovi materijali se koriste za širok spektar aplikacija, a od nedavno i u građevinarstvu. Kada se koriste u objektima, obično se nalaze u kaseti koja je ugrađena u plafonsku ploču ili zid, i imaju sličnu ulogu kao termalna masa od kamena ili betona. Kako temperatura tokom dana raste, toplota se apsorbuje u materijalu, što pomaže u održavanju prijatne temperature u prostoru. Kada se ova toplota raspline, bilo putem hlađenja noću ili uz pomoć mehaničke ventilacije, PCM materijali se „resetuju“ za sledeći dan, tako da oni ponovo mogu početi da apsorbuju toplotu kako bi se prostorija zagrejala.


Detalji enterijera
slika [© ekokuce.com]
Tekst preuzet sa sajta ekokuce.com. Slike preuzete sa sajta ekokuce.com.