19/11/2013

Stadion za FIFA Svetski Kup 2022. u Kataru

Arhitektonski studio "Zaha Hadid Architects" je predstavio svoj projekat prvog, od nekoliko budućih, stadiona za FIFA Svetski Kup 2022. koji će se održati u Kataru. Pored napora da se Kup pomeri za zimski period, arhitekte su projekat stadiona prilagodile vrelim letima u Kataru.

Projekat stadiona u Kataru
slika [© dezeen.com]

Stadion će se graditi u gradu Al Vakra (Al Wakrah), na jugu Katara. Ovo je prvi, od najviše devet stadiona koji su planirani da se grade. Prema rečima projektanta, Džima Haverina (Jim Haverin), stadion ima oblik Dau brodova (Dhow ships engl.). Ovih prodova ima najviše u luci u samom gradu. 

Izgled budućeg terena i tribina
slika [© dezeen.com]
Oblik krova je takav da će pružiti zaštitu od letnjeg sunca i visokih temperatura, koje mogu ići i do 50 stepeni celzijusa. Pasivan dizajn objekta u kombinaciji sa klima uređajima, stvoriće prijatnu atmosferu unutar stadiona za publiku i igrače. 

Teren sa igračima budućeg stadiona
slika [© dezeen.com]
Dok bude trajao Kup, stadion će moći da primi 40.000 gledalaca. Kasnije, posle završetka Kupa, njegov kapacitet će biti smanjen na 20.000. Višak sedišta koji će nastati smanjenjem kapaciteta, će biti poslat u zemlje u razvoju. 

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.