21/11/2013

Japan posle Fukušime kreće u obnovljive izvore energije

Prošlo je manje od tri godine od kako se desila nuklearna katastrofa u Fukušini. Prvi ploveći vetrogenerator je počeo da radi na obali Japana, samo 20 km dalje od oštećene elektrane. Juhei Sato, upravnik Fukušime, je rekao da će ovaj vetrogenerator biti simbol prelaska regiona na zelenu energiju.

Vetrogenerator se odvlači na pučinu
slika [© fukushima-forward.jp]

Ukupna snaga generatora iznosi 2 MW, proizveden je u Hitačiju (Hitachi Ltd.) i nazvan je "Fukušima Mirai" (prev. Fukušima budućnosti). Pre nego što započne proizvodnju električne energije, potrebna je i dozvola lokalnih ribolovaca.


Osim ove, još dve turbine, svaka snage od 7 MW, proizvode se u Micubiši hevi industris (Mitsubishi Heavy Industries Ltd.) i očekuje se njihovo skoro postavljanje. Planirana ukupna snaga vetrogeneratora će ići i do 1.000 MW, po rečima Minstra ekonomije, trgovine i industrije.
Montaža elisa na vetrogeneratoru
slika [© fukushima-forward.jp]
Zamenik Ministra ekonomije, trgovine i industrije, Kazujoši Akaba (Kazuyoshi Akaba), naglasio je da je misija vlade da ovaj projekat uspe u potpunosti. "Bilo je mnogo žrtava u nezgodi vezanoj za Fukušima Daići nuklearnu elektranu, te jako ima smisla da počnemo sa novim izvorima energije upravo ovde u Fukušimi.", dodao je Akaba.

Tekst u saradnji sa sajtom renewableenergyworld.com. Slike preuzete sa sajta fukushima-forward.jp.