15/03/2014

Solarni sto koji puni mobilne telefone

Danas predstavljamo projekat holandskog dizajnera Marjana van Aubela. Reč je o solarnom stolu koji se može koristiti za punjenje malih uređaja - mobilnih telefona, mp3 plejera itd. 
Solarni sto
slika [© dezeen.com]
Solarni sto je projekat holandskog dizajnera Marjana van Aubela. Sto je prozirno narandžaste boje i sa strane ima dva USB priključka. Preko ovih priključaka se mogu puniti mp3 uređaji, mobilni telefoni, tableti i svi ostali mali potrošači.

Mobilni telefon priključen na USB solarnog stola
slika [© dezeen.com]
Unutar staklenih ploča stola, nalazi se boja koja ima svojstva slična hlorofilu. Kada je izložena suncu proizvodi energiju, kao što hlorofil kod biljaka ima istu ulogu. 

Narandžasta boja proizvodi električnu energiju kada
je osvetljena sunčevom svetlošću
slika [© dezeen.com]
Sistem je poprilično jednostavan. Mali opiljci titanijum-dioksida se oboje u narandžastu boju, kako bi bolje privlačili sunčevu svetlost. Kada sunčeva svetlost dođe do opiljaka, elektroni iz titanijum-dioksida se oslobađaju i tako nastaje električna energija. Ukoliko sto nije u upotrebi, sva proizvedena energija se može skladištiti u bateriji i koristiti po potrebi.

Sto se, uz pomoć baterija, može koristiti i u toku noći
slika [© dezeen.com]
Ovom stolu nije potrebno direktno sunčevo osvetljenje, kao kod solarnih panela. Već može koristiti i difuzne sunčeve zrake unutar kuće. Na stolu se nalazi indikator koji pokazuje koliko energije ima trenutno u stolu. Da bi se napunila baterija stola, potrebno je osam sati jednoj solarnoj ćeliji, a sto ima po 4 takve ćelije po jednom USB priključku.

Jedna solarna ćelija stola
slika [© dezeen.com]
Pogledajte i video o ovom projektu:

Current Table dizajner Marjan na kanalu Vimeo.

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.