18/03/2014

Prozori koji štede energiju

Počinju lepi dani a sa njima će uskoro i leto da pristigne. Leto donosi i probleme sa hlađenjem prostora u kome živimo i radimo. Da li će ovaj koncep doneti neke promene i napredak u rešavanju ovog problema, ostaje da vidimo. Danas predstavljamo "Kinetičko i mehaničko rešenje" studenta arhitekture Tajlera Šorta, koje je nazvano Penumbra.
Penumbra, automatske roletne i štitnici od sunca
slika [© psfk.com]
Ceo sistem je kompletno kompjuterizovan i automatizovan. Tako pruža zaštitu od sunca u bilo koje doba dana i nezavisno od položaja Sunca na horizontu. Sastavljen od pojedinačnih traka od kojih se svaka pomera uz pomoć mehanizma. Trake zauzimaju položaj tako da se omogućuje maksimalna zasena u toku celog dana.

Veći deo toplote tokom leta ulazi kroz prozore
ilustracija [© morguefile.com/tecnico]
Pogledajte i video koji detaljnije objašnjava kako ceo sistem funkcioniše.Pogledajte i naš tekst o prozorima koji će pasivno štedeti energiju. Kao i o Sibirskim prozorima iz Leskovca. Imali smo i pitanje u vezi sa niskoenerteskim prozorima.

Tekst u saradnji sa sajtom psfk.com. Slike preuzete sa sajta psfk.com i morguefile.com. Video linkovan sa sajta vimeo.com.