18/06/2013

Sibirski prozor iz Leskovca

Da nije neophodno baš sve uvoziti, pokazuje primer firme "Drvo dekor" iz Leskovca. Naime, pod krovom ove firme je nastao prvi niskoenergetski prozor, nazvan "Sibirski prozor". Materijal za izradu ovog prozora je bagremovo drvo, posebno obrađeno tako da obezbeđuje dobre energetske karakteristike prozora. 
Ilustracija
[slika © sxc.hu]
Firma "Drvo dekor" iz Leskovca se bavi proizvodnjom građevinske stolarije.  Jovica Stanojević, konstruktor ovog prozora, kaže da je bilo potrebno raditi danonoćno, kako bi se proizveo ovakav proizvod, koji ne samo da je konkurentan u Srbiji, već i van granica naše zemlje. Dobra potvrda ove konkurentnosti je zlatna medalja sa sajma u Londonu, koja svedoči tome da se i u Srbiji mogu proizvesti savremeni, niskoenergetski prozori. 


Prozor je konstruisan tako da sadrži dva krila. Spoljašnje krilo, je opremljeno troslojnim staklom, dok je unutrašnje krilo, opremljeno dvojslojnim, "termo" staklom.
Primer konstrukcije trojslojnog stakla
[slika © Wikimedia Commons]
Iako je u pitanju malo preduzeće, koje zapošljava tek desetak radnika, ovakav uspeh svakako može biti samo podstrek. Već su se javljali investitori, koji bi otkupili licencu za proizvodnju ovakvih prozora, pošto se u Evropskoj uniji odavno brine o energetskoj efikasnosti objekata. Koliko je bitan izbor prozora na objektu, možete pročitati u tekstu na blogu koji se tiče gubitaka energije.

Ceo projekat je još uvek na nivou prototipa i očekuje se interesovanje investicionih banaka, kako bi ovi prozori našli svoj put ka tržištu celog sveta.

Tekst u saradnji sa sajtom pressonline.rs.