30/07/2013

Zdravko je pitao u vezi niskoenergetskih prozora

Zdravko Rosić je pitao koji su prozori sa najbolim karakteristikama za novu kuću?

Izbor prozora jako utiče na energetsku efikasnost objekta
slika [sxc.hu]
Pitanje pravilnog izbora prozora je jako dobro pitanje koje retko ko u Srbiji postavlja prilikom izgradnje objekta (čast izuzecima). Tekst o gubicima energije je pokazao kako ne bi trebalo neozbiljno shvatati ovaj problem.

Najveći problem, svakako, predstavlja finansiranje. Odabir zavisi od toga koliko ste spremni da odvojite novca za kupovinu prozora i vrata u Vašoj kući. Najtoplija preporuka su, svakako, trostruka niskoemisiona stakla, punjena nekim plemenitim gasom (recimo argonom). Dobro bi bilo da tražite i od proizvođača specifikaciju prozora - da pogledate koji je ukupnu vrednost U koeficijenta (koeficijenta toplotne provodljivosti). Logično, što je niži taj koeficijent, veća je energetska efikasnost prozora. Nažalost, malo proizvođača nudi ovakve informacije.

Trostruko niskoemisiono staklo i prozor koji se koristi
kod ugradnje u pasivne kuće

slika [link]
Pitali ste i o materijalima za prozore. Moja kuća ima PVC stolariju i lično sam zadovoljan. Bolje rešenje je, svakako, ALU stolarija ili kombinacija ALU-drvo. Ali tu opet dolazimo do pitanja cene ovakve stolarije.

Pitali ste me i za proizvođače u Srbiji. Ovde je jako nezahvalno davati bilo kakav odgovor. Ne želim da se bavim reklamiranjem proizvođača, ali Vam mogu preporučiti da izaberete na osnovu nečije preporuke. Stara izreka u marketingu je da je najbolja reklama "od usta do usta", pa Vam toplo preporučujem da se vodite ovim. Možete i pogledati tekst o jako kvalitetnim prozorima koji se proizvode u Leskovcu

Glavno pitanje koje se postavlja kod energetske efikasnosti je isplativost ulaganja i preriod povrata uloženog kapitala. Svako od nas raspolaže ograničenom količinom novca, koju je potrebno pravilno rasporediti. Pošto ne znam u kom delu Srbije se nalazi kuća, nemam ni informacije o rasporedu i orjentaciji prozora na objektu, mogu Vam dati generalnu preporuku - PVC stolarija, kvalitetnog okova (recimo VEKA ili ROTO), sa trostrukim staklom. To bi trebalo da predstavlja korektan odnos uloženog novca i dobijenih energetskih ušteda. Naravno, ukoliko imate više novca, dobro je uložiti u ALU-drvo prozore, ali, lično smatram da je to bačen novac, ukoliko recimo imate slabije izolovane zidove ili tavanicu objekta.

Srdačan pozdrav i nadam se da sam Vam malo pomogao u izboru,
Nikola Pavić
MSc Energetskog menadžmenta