29/07/2013

Produžen rok za plaćanje električne enegije u Srbiji

Ministar energetike i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović, najavila je da će biti pomeren rok za plaćanje električne energije na 28. u mesecu. “Ono što smo danas čuli od građana, a već smo naznačili u preporuci Elektroprivredi Srbije (EPS), jeste da valuta plaćanja dugova i redovnih računa za struju bude 28. dan u mesecu, jer se često dešava da upravo tada građani dobijaju plate i penzije i samim tim ljudi ne mogu do tog trenutka da plate svoje obaveze”, rekla je ministar prilikom gostovanja u Šapcu.

Ministar Zorana Mihajlović prilikom gostovanja u Šapcu
sliika [link]
Ovakav potez je nastao kao logično rešenje, pošto su građanima i penzionerima isplate uglavnom pomerene na kraj meseca, pa tako mogu da izmire svoje račune a da ne kasne i da ne plaćaju zatezne kamate.

Osim ovog rešenja, najavljen je novi reprogram starih dugova za električnu energiju. Dužnici koji su u prethodnom periodu zaključili reprogram, oni koji su ih raskinuli, ili su utuženi, sada mogu da potpišu nove reprograme sa većim brojem rata. Reprogram će važiti samo za one koji uz otplatu duga, redovno izmiruju i tekuće obaveze za struju.

Prema rečima ministra, za razliku od prethodnog perioda u kojem dugovi nisu izmirivani, EPS zahvaljujući reprogramu ove godine beleži dodatne prihode od bllizu deset milijardi dinara.

Tekst u saradnji sa sajtom Ministartsva energetike i zaštite životne sredine.