12/06/2013

Prozor koji hladi tokom leta

Iako nije novost da se koriste različite metode kako bi se letnja sunčeva svetlost odbila od ulaska u prostoriju, ovakav pristup problemu još niko do sada nije imao. Naime, iz Japana stiže interesantno rešenje. Nacionalni institut za industrijsku nauku i tehnologiju i kompanija Sumitomo Chemical su predstavili prototip prozora koji ne koriste nikakvu dodatnu energiju a leti štite od pregrevanja, dok zimi propuštaju svetlost i omogućavaju pasivno grejanje objekta.

slika [sxc.hu]
Rešenje problema pregrevanja objekata leti je uskoro na vidiku, ukoliko tehnologija iz Japana zaživi. Po onom starom pravilu da su najbolja rešenja jednostavna rešenja, ove dve japanske firme su napravile jednostavan sistem prozora koji leti blokiraju sunčeve zrake i sprečavaju pregrevanje prostora, a zimi ih propuštaju i time omogućuju pasivno dogrevanje.

Jednostavnost sistema se vidi na sledećoj slici. Naime, sve je zasnovano na različitim uglovima pod kojim padaju sunčevi zraci. Sunce je leti na horizontu visoko, pa je veći upadni ugao (oko 60°) pod kojim svetlosni zraci upadaju na površinu prozora. Zimi, sunce je niže na horizontu, pa je upadni ugao zraka manji (30°). Ovu prirodnu pojavu su japanski naučnici iskoristili i unapredili energetsku efikasnost prozora. Dva sloja materijala se postave unutar prozorskih stakala, pod određenim uglom. Taj ugao je ključan, pošto dozvoljava prolaz svetlosnih zraka koji upadaju pod manjim uglom, a zraci koji upadaju pod većim uglom, prelamaju se i odbijaju, tako da ne dopiru do unutrašnjosti.

Princip rada prototipa prozora
Sistem ne zahteva nikakvu dodatnu energiju za napajanje (za razliku od motornih brisoleja, recimo), pa ga ovo čini visokoenergetski efikasnim. Upotrebom ovakvih prozora, potreba za dodatnim hlađenjem prostora bi bila drastično smanjena, dok bi se leti maksimalno koristio potencijal sunca za pasivno dogrevanje prostora. Ostaje samo da se tehnologija usavrši i postane dostupna na tržištu.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.