12/06/2013

Tanja sa Petrovaradina je pitala za izbor grejanja

Tanja je postavila dva pitanja:
  • Kako pristupiti grejanju na TA peć?
  • Kako napraviti sobu sa spratnom pregradom za krevet?
slika [sxc.hu]


Kako pristupiti grejanju na TA peć?

Tanja, što se tiče prelaska na grejanje pomoću TA peći, iskreno, teško je dati pravi odgovor. Električna energija je trenutno prilično jeftina, ima je u Srbiji dovoljno, pa ovakav izbor nije nelogičan. Posebno imajući u vidu cene daljinskog grejanja, a da ne govorim o ceni prirodnog gasa. Ovakav raskol cena je nastao iz jednostavnog razloga. Srbija je postala otvoreno tržište za sve energente, osim za električnu energiju. Otuda kod nas tako velike cene svih tečnih goriva, prirodnog gasa itd.

Termo-akumulaciona peć
slika [link]
TA peć, kao vid grejanja prostora, donosi svoje dobre i loše strane. Zavisi, naravno, o koliko velikom prostoru se radi. Prednost TA peći je u tome što ona može da akumulira toplotu u periodu niže tarife (tzv. "jeftine struje"). Nedostatak je što se ne zna koliko će i kako će rasti cena električne energije u narednom periodu, a nema sumnje da će do toga doći. Drugi nedostatak se ogleda u dimenzijama i nezgrapnosti TA peći i, po mnogima, njenom izgledu.

Odabir snage TA peći se mora uraditi u skladu sa prostorom. Ponuđenje peću na tržištu su u rasponu snaga:
  • 2,5 kW
  • 3,5 kW
  • 4,5 kW
  • 6 kW
Osim veličine prostora, snaga TA peći zavisi i od kvaliteta izolacije i stanja stolarije u objektu. Cene TA peći variraju od snage i toga da li se odlučujete za novu ili korišćenu. Ukoliko nemate neku svoju, koju planirate da postavite. Nove peći koštaju od 350 € do 600 €. Polovne se mogu naći i za duplo manje novca. 

Moja preporuka je da razmislite o postavljanju kvalitetnijeg klima uređaja, koji može raditi i na nižim temperaturama. Ne mislim samo ovde na inverter uređaje, koji koštaju i preko 700 €, već na malo kvalitetnije klime, energetskog razreda A, kojima cena ne ide preko 400-420 €. Uštede u energiji su ogromne, u odnosu na TA peć, tako da se ova investicija vrlo brzo vrati kroz uštedu. 

Kako napraviti sobu sa spratnom pregradom za krevet?

Ukoliko je prostor dovoljno visok, ovde je rešenje prilično jednostavno. Postavljaju se nosači u vidu drvenih greda uz zidove, na mestu gde želite da podignete tu platformu. Bilo bi pametno te nosače ankerisati za zidove, kako bi se konstrukcija dodatno ojačala. Kada napravite tu konstrukciju, odozgo, se postave postave grede na rasponu od 1-1,2 m širine i preko njih se postavlja neka vrsta podne obloge. Moja preporuka je da se koriste dva sloja OSB ploča ili ploče od iverice debljine 20 mm. Preko ovoga možete posaviti neku podnu oblogu, prvenstveno mislim na neki topli pod ili prostirku.

Primer konstrukcije
slika [link]
Naravno, ne smete zaboraviti i merdevine ili neko drugo pomoćno sredstvo kojim ćete moći da pristupate spavaćem delu. Bilo bi dobro postaviti i neku vrstu ventilacije u tom delu sobe, bilo da je to neki otvor ili ventilator ka spolja. Dolaze letnji dani, a topao vazduh se skuplja u gornjim delovima prostorije, da Vam ne bi bilo neprijatno i toplo za spavanje, ovo je moja topla preporuka.

Hvala na Vašem interesovanju.
Srdačan pozdrav,
Pavić Nikola 
MSc Energetskog menadžmenta