09/08/2013

Šta su to Pasivne kuće?

Pasivna kuća (Passivhaus standard gradnje) je standard u zgradarstvu koji omogućava energetsku efikasnost, komfor, pristupačan je i ekološki održiv u isto vreme. Passivhaus ne predstavlja brend već je koncept konstruisanja koji se može primeniti od strane bilo koga i pokazao se kao ispravan i sa pozitivnim rezultatima u praksi. Pasivne kuće omogućavaju uštedu energije do 90% u poređenju sa tipičnim Evropskim zgra-dama i preko 75% u poređenju sa novoizgrađenim objektima. Naredna slika prikazuje uštedu koja se ostvaruje u pasivnoj kući u odnosu na niskoenergetske kuće. 
Grafički prikaz uštede energije pasivne 
u odnosu na niskoenergetsku kuću
Ušteda se bolje oslikava konkretnim brojevima–potrošnja lož-ulja kod pasivnih kuća je manja od 1,5 litar po kvadratnom metru životnog prostora godišnje. Slične uštede energije su se pokazale u toplim klimatskim zonama, gde građevine zahtevaju više energije za hlađenje nego za zagrevanje. Pasivne kuće su, takođe, dobro poznate po svom visokom nivou komfora. One koriste izvore energije unutar zgrade, kao što su toplota tela stanara ili sunčeva toplota koja ulazi u zgradu-čineći grejanje mnogo lakšim. Posebna vrsta prozora i visoko izolovani spoljašnji zidovi, krov i podna ploča zadržavaju željenu toplotu unutra, odnosno nepoželjnu toplotu napolje.


Ventilacioni sistem konstantno snabdeva svežim vazduhom objekat, praveći vrhunski kvalitet vazduha unutar objekta, bez izazivanja neprijatnog osećaja strujanja vazduha. Visoko efikasna toplotna jedinica omogućava da se toplota sadržane u otpadnom vazduhu ponovo koristiti. Veliki deo ušteda energije u pasivnoj kući se postiže korišćenjem posebno energetski efikasnih komponenti gradnje i upotrebom kvalitetnog ventilacionog sistema. Time se ne umanjuje udobnost boravka, već je nivo komfora znatno povećan.

Tekst - izvod iz diplomskog-master rada. Rezultate analize možete pogledati na ovom linku.