12/08/2013

Pasivne kuće kroz istoriju

Prve objekte koji odgovaraju današnjem pojmu pasivna kuća možemo naći u južnoj Kini. Tradiocionalne kineske kuće nisu imale potrebu za grejanjem odnosno hlađenjem. Pasivne kuće su se oduvek ovde gradile, iako se nisu nazivale takvim stručnim nazivom. Bo Adamson je prvi koji je registrovao tradicionalne kineske kuće kao pasivne kuće.

Tradicionalna kineska kuća
slika [sxc.hu]

Na drugom kraju sveta, u srednjem veku (XVII i XVIII vek), islanđani su počeli da grade kuće od treseta, usled nestašice drveta. Ove kuće se mogu smatrati pasivnim kućama, iako su imale probleme sa prozorima i lošom ventilacijom.


Srednjevekovne islandske kuće od tresetaslika [link]
Prva kuća koja je građena da bi ispunila zahtev smanjene potrebe za energijom je DTH "nula energije" kuća. Kuću je projektovao prof. Vagn Korsgaard 1973. godine u Kopenhagenu. Posle mnogo istraživanja, sproveden je projekat "nula energije" kuće, koja i danas postoji. Tehnologija solarnih kolektora je zastarela i nije više ispravna, pa se kuća sada smatra niskoenergetskom. Sve ostale tehnologije koje su u nju ugrađene su još uvek ispravne i u funkciji su. Ovaj projekat je postavio neka od osnovnih pravila kada je formiran Passivhaus standard.

DTH kuća "nula energije" u Kopenhagenuslika [link]
Niz eksperimentalnih projekata u Nemačkoj, koje su vodili H. Hörster i B. Steinmüller u oblasti visokoefikasnih zgrada je doveo do projekta Philips eksperimentalne kuće. Kuća je imala visokoizolacione materijale i aktivnu solarnu tehnologiju i koristila se u eksperimentalne svrhe.

Philips eksperimentalna kućaslika [link]
William A. Shurcliff je u SAD je objavio dosta radova na temu super-izolovanih stambenih objekata koji su građeni tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Njegov rad je takođe doprineo formiranju Passivhaus standarda.
Veliki poznavalac obnovljivih izvora energije iz SAD, Amory Lovins, je izgradio solarnu pasivnu kuću sa ekstremno jakom izolacijom u Koloradu, na nadmorskoj visini od 2164 m. Kuća ima zimsku baštu u kojoj raste tropska vegetacija. Tokom Međunarodne konferencije o pasivnim kućama 2011. godine, ova kuća je dobila nagradu  kao pionirski poduhvat.

Solarna pasivna kuća u Koloradu
slika [link]
Pokušaj da napravi "nula energije" kuću je imao i Erhard Wiers-Keiser sa organizacijom koja se bavila istraživanjima o niskoenergetskim kućama. Kuća je izgrađena blizu Hanovera. Na žalost, objekat nikad nije uspeo da ostvari projekovane rezultate, zbog loše hermetičke izolovanosti i problema sa aktivnom solarnom energijom koja je ugrađena. Mnogi članovi Passivhaus istraživačkog tima su bili uključeni u izradi ovog objekta.

Pokušaj izgradnje kuće "nula energije" blizu Hanoveraslika [link]
Prva kuća izgrađena po Passivhaus standardu

Bilo je još značajnih projekata koji su prethodili Passivhaus standardu. Posle puno istraživanja, prikupljanja iskustava iz svih prethodnih projekata širom sveta, tim naučnika iz Projekta istraživanja i pripremanja pasivne kuće je izradio nove komponente: izolovane prozorske okvire, smanjene toplotne mostove i ventilaciju koja prati stanje CO2 unutar objekta. Tokom 1990/91. po projektu tima Bott/Ridder/Westermeyer, napravljena je četvoro-porodična zgrada u Darmstadt-Kranichstein. Ovaj objekat se smatra prvom pasivnom kućom koja je i danas je naseljena. 

Prva pasivna kuća izgrađena u Darmštatuslika [link]
Tekst - izvod iz diplomskog-master rada. Rezultate analize možete pogledati na ovom linku. Korišćen materijal sa sajta passipedia.passiv.de/passipedia_en/.