13/08/2013

Bojan iz Pančeva je pitao o solarnim panelima i vetrogeneratoru

Bojan iz Pančeva je pitao da li je dozvoljeno u Srbiji praviti/kupovati solarne panele i vetro-turbine i kako priključiti kuću na obnovljive izvore energije?

Fotonaponski paneli na krovu objekta
slika [sxc.hu]
Pod solarnom energijom podrazumevamo upotrebu sunčevog zračenja za proizvodnju potrošne tople vode ili proizvodnju električne energije, što sam već pisao u ovom tekstu. Energija vetra je detaljno obrađena u ovom tekstu.

Bojane, Vaše pitanje je jako složeno, i pokušaću da odgovorim što jednostavnije. Vi ste pitali, u stvari, dve različite stvari. 
  1. Da li možete da pravite/kupujete solarne panele i vetro-turbine? 
  2. Kako to posle uključiti u kućnu instalaciju?

Slobodno možete da napravite sami svoj solarni panel za zagrevanje potrošne tople vode, možete i da ga kupite i postavite na krov kuće ili negde u dvorištu, u zavisnosti od mogućnosti i stanja na terenu. Kako ćete kasnije izvesti instalaciju, to zavisi najviše od sredstava sa kojima raspolažete. Možete napraviti posebnu instalaciju za toplu vodu ili, uz pomoć automatike, da priključite sve u postojeći vodovodni sistem u kući. Ova druga opcija malo više košta ali daje veći komfor pri korišćenju. Većina proizvođača, koji su zastupljeni na našem tržištu, nude već gotove sisteme.
Solarne panele za proizvodnju električne energije možete kupiti, to Vam niko ne brani. Ako želite da sve to postavite i priključite na instalaciju Vaše kuće, ni to ne bi trebalo da bude problem (već ste rekli da imate postavljenu instalaciju). Problem postoji ako Vi budete želeli da prodajete električnu energiju EPSu. Na papiru, Vi možete to da uradite. Prvo morate steći status povlašćenog proizvođača električne energije i potpisati ugovor sa EPSom kako bi njima prodaval električnu energiju. Na terenu, to sasvim drugačije izgleda. Ne želeći da zalazim u razloge ovakve situacije, mogu Vam samo preporučiti da se ne petljate u sve to ako nemate nekog ko bi mogao da Vam pomogne da to "izgurate" do kraja. 
Iz iskustva znam da su ljudi koji su kretali u ceo projekat fotonaponskih panela, dobijali uglavnom odgovor "Nema tehničkih mogućnosti" pa su zato i odustajali. 
Sa druge strane, da stvarno nema tehničkih mogućnosti, mogu i ja da Vam potvrdim. Pošto naš elektroenergetski sistem još uvek ne može da priključi male proizvođače električne energije koji nemaju konstantnu proizvodnju (solarni panel proizvodi električnu energiju kada ima sunca, kada ga nema, onda je ne proizvodi, što stvara oscilacije u mreži gde je priključen).
Mogu Vam preporučiti da postavite solarni panel, uz neki manji sistem skladištenja energije, za svoje lične potrebe. Da to sve napravite kao posebnu celinu u svojoj kući i tu priključiti 1-2 mala potrošača (zavisi od instalisane energije fotonaponskih panela).

Vetroturbina je već malo kompleksniji problem. Najveći problem je njena veličina i efekti koji nastaju prilikom njenog rada (mislim na huk vetra i tzv. "disko efekat" koji stvara kada baca senku na obližnje kuće). Ovo kažem pošto ne verujem da bi komšije bile oduševljene idejom da im se u blizini vrti velika vetrenjača. 
Mali vetrogenerator možete postaviti na krovu kuće i opet, uz neki manji sistem skladištenja, koristiti ga za svoje potrebe. Možete i da ga spojite sa fotonaponskim sistemom i da oba izvora skladištite na jednom mestu.

Dalje informacije Vam može dati neko ko se bavi ovim poslovima. Ja Vas mogu uputiti na sajt Agencija za energetiku Republike Srbije, pa se tamo detaljno informišite ili pitajte.
Podzakonska akta koja se tiču obnovljivih izvora energije i sticanja statusa povlašćenih proizvođača, možete naći na ovom linku.

Srdačan pozdrav,
Pavić Nikola
MSc Energetskog menadžmenta