11/03/2014

Kamion od lakih polimera za nižu potrošnju

Američka kompanija Volmart (engl. Walmart) je predstavila koncept aerodinamičnog kamiona čija je prikolica napravljena od lake legure (ugljeničnih vlakana). Volmart je napravio ovaj prototip u saradnji sa poznatom američkom kompanijom koja se bavi proizvodnjom kamiona Peterbilt, proizvođačem prikolica Long Dejn Trejlers (engl. Long Dane Trailers) i firmom Kepstoun Turbajn (engl. Capstone Turbine). 
Prototip Walmart kamiona
slika [© dezeen.com]
Volmartovo vozilo se zove Vejv (engl. Wave - talas) nastalo od Volmart Advenst Vijekl Ekspirijens (engl. Walmart Advanced Vehicle Experience - Volmart vozilo za naprednije iskustvo slob. prev.).


Prototip Walmart kamiona
slika [© dezeen.com]
Primenom modernog aerodinamičnog dizajna, smanjen je koeficijent otpora kamiona za 20%. Kabina obiluje staklenim površinama, vozačka vrata su klizna, dok se u unutrašnjosti kabine nalazi samo vozačko sedište. To je omogućilo da se kabina suzi pri vrhu u cilju povećanja aerodinamičnosti. 

Detalj enterijera prototipa
slika [© dezeen.com]
Iza vozača se nalazi kabina za odmor, gde se jedan vozač može odmarati, dok drugi vozi. Prikolica ovog kamiona je napravljena od ugljeničnih vlakana i dugačka je 16 metara. To je, inače, najveći predmet napravljen od ugljeničnih vlakana do sad.

Upotrebom ovakve tehnologije na kamionu, smanjena je ukupna masa za oko 1.800 kilograma. Cilj je bio da se napravi lako vozilo i time se smanji potrošnja.

Osim promene materijala, Volmart je predvideo da kamion koristi hibridni sistem. Mini turbina koja će raditi na prirodni gas, dizel ili biodizel puniće baterije iz kojih će se električnom energijom snabdevati elektromotor.

Video o ovom prototipu možete pogledati dole.



Iako ovaj prototip možda nikada neće zaživeti u ovakvom obliku, on predstavlja veliki korak u pravcu povećanja efikasnosti vozila i smanjenju zagađenja. Volmart će koristiti ovo vozilo za testiranje novih tehnologija.

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.