06/03/2014

Energija iz vetra u Bosni

Kompanija "Eko Energija" je razvila paket ponudu za tržište Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Ušteda iz vetra“, koja podrazumeva pokrivanje potrošnje el. energije, energijom dobijenom iz vetroturbina odnosno ekološki čistog izvora. 

Projekat "Eko Energija" u Italiji
slika [© Dragan Markelić]
Nakon nekoliko uspešno implementiranih projekata širom Evrope među kojima je i postrojenje za reciklažu plastike u engleskom gradu Hull, koje sada 80% energije dobija iz dve vetrenjače, odlučili su da ovaj model primene i u Bosni. Cilj je smanjenje troškova el. energije u velikim pogonima, smanjenje opterećenja na mreži i promena nepovoljnog odnosa izvora energije u BIH (koji je trenutno 50,8% u korist fosilnih goriva, na prema 49,2% iz hidroenergije). Iako se u nekim zemljama, kao što je Norveška, hidroenergija više ne tretira kao čisti izvor energije, s obzirom na veliki uticaj na ekosistem. 

Vetrogenerator postavljen na pašnjacima u Nemačkoj
slika [© Wikimedia Commons/Dirk Ingo Franke]
Jedan takav paket, podrazumevao bi instalaciju vetrenjače u blizini pogona, odnosno mesta potrošnje, čijom proizvodnjom bi se u potpunosti pokrivala ili samo delom kompenzovala potrošnja. Povrat ovakve investicije se očekuje kroz par godina, nakon čega su troškovi potrošnje struje jednaki samo redovnom održavanju vetrenjače.

Pre ovakve investicije, "Eko Energija" radi procenu vetropotencijala na datoj lokaciji, nakon toga radi finansijske proračune za više različitih rešenja, nakon čega klijent ima potpuni uvid u projekat i povrat ulaganja.

Kompaniji "Eko Energija" želimo puno uspeha u novim projektima i bilo bi dobro kada bi se ovakva rešenja počela nuditi i u Srbiji.

Tekst u saradnji sa Draganom Markelićem. Slikre preuzete sa sajta Wikimedia Commons i prosleđene od Dragana Markelića.