12/06/2015

Kako uštedeti električnu energiju u domaćinstvu

Učestala poskupljenja energetnata su postavila novi cilj pred svima - kako obaviti sve kućne poslove uz što manju upotrebu električne energije i bez ugrožavanja komfora. Evo par jednostavnih saveta uz koje ćete malo olakšati račune za električnu energiju.
Ilustracija
[slika sxc.hu]
Kako bismo znali gde se sve može uštedeti energije, prvo moramo da pogledamo par stvari koje se tiču potrošnje. Najveći potrošači u domaćinstvu su uređaji koji greju - bojleri, pegle, šporeti, rerne, veš mašine, tosteri itd. Ne treba ostaviti po strani ni osvetljenje, posebno ako imate sijalična mesta koja gore po više sati odn. celu noć.

Ukoliko imate dvotarifno brojilo u kući, koristite nižu tarifu odn. "jeftinu struju" za veće potrošače. Recimo, podesite bojler na malo više od polovine i ostavite ga da radi u toku noći. U toku dana ga obavezno ugasite, pošto on konstantno dogreva vodu na zadatu temperaturu i troši električnu energiju. Ukoliko ostanete bez tople vode, uvek možete uključiti bojler na pola sata pre upotrebe. Veš mašinu možete podesiti tako da radi u toku noći po nižoj tarifi. Nove veš mašine imaju tajmere u sebi, dok se za starije mogu kupiti u prodavnicama utičnice sa tajmerima
Veš mašine sa odloženim startom - tajmerima
[slika © Flickr/Joakim Wahlander]
Osvetljenje može biti veliki potrošač energije u stanu/kući. Posebno ako ima dosta sijaličnih mesta ili više ljudi živi u istom domaćinstvu. Preporuka je da se pređe na "štedljive" sijalice. Mnogi se ovde protive zbog hemijskog sastava sijalica i sadržaja žive u njima. Problem je sigurno ozbiljan ali ne mnogo ozbiljniji od kućnih toplomera koje smo svi koristili u detinjstvu. Važno je da znate da "štedljive" sijalice ne pucaju, za razliku od običnih sa užarenim vlaknom, već se samo ugase kada im istekne radni vek. Tako da postoji opasnost od žive jedino ako se polome.
"Štedljive sijalice"
[slika © Flickr/Anton Fomkin]
Pisali smo o prednostima i nedostatcima "štedljivih sijalica" OVDE i OVDE. Uvek možete odabrati i LED sijalice umesto "štedljivih". Tehnologija još uvek skupa i te sijalice su, generalno, skuplje. Investicija u te sijalice se mnogo duže vraća kroz uštedu, nego investicija u "štedljive sijalice".

Dobra ideja je i smanjiti sve rashladne uređaje u stanu - frižidere, zamrzivače, klima uređaje. Podesite frižider i zamrzivač jedan podeok niže. Osetite sami temperaturu unutar frižidera, nema potrebe da on zamrzava hranu. Očistite zamrzivač od nagomilanog leda, manje će električne energije trošiti. Ušteda energije se može postići i kupovinom novih uređaja, više energetske klase. Pogledajte OVDE više o energetskim klasama uređaja.
Nagomilan led u zamrzivaču povećava potrošnju energije
[slika © Flickr/Mark Cato]

Pogledajte kako ispravno rukovati klima uređajem u kući OVDE i na taj način uštedeti energiju. Ideja i mesta za uštedu ima puno, pogledajte u Vašem domu gde se nalaze potrošači i sami razmislite na koji način možete smanjiti potrošnju. Ne treba ići u krajnost i štedeti energiju na uštrb kvaliteta života i komfora, naravno. Potrebno je naći balans između tih stvari.

Slike preuzete sa sajta Flickr.com i sxc.hu.