01/06/2013

Kako uštedeti novac na osvetljenju

Električna energija će, nesumnjivo, da poskupljuje u narednom periodu. Najavljuje se već poskupljenje pred sledeću grejnu sezonu. Pametno je u ovakvoj situaciji uštedeti što je moguće više kolovatsati, kako bi se uštedeo neki dinar za stanjene kućne budžete. Logično rešenje za ovakvu situaciju je okretanje ka novim tehnologijama. Međutim, to uglavnom nosi veće izdatke, pošto su novi tipovi osvetljenja uglavnom skuplji od dobro poznate sijalice sa užarenim vlaknom. Koliko se stvarno isplati ulaganje u "štedljive sijalice"? Koliko se može para uštedeti i koliko one realno traju?

Sijalica sa užarenim vlaknom je veliki potrošač
slika [link]

Najpopularnije sijalice su sijalice sa užarenim vlaknom. Evropska Unija ih polako izbacuje iz upotrebe zbog velike potrošnje električne energije i postojanja pristupačne alternative u vidu CFL (eng. Compact Fluorescent Lamp) sijalica, kod nas poznatih kao "štedljive sijalice". EU je zabranila prodaju klasičnih sijalica od 100W, tako da se samo mogu naći sijalice manje snage. CFL sijalice prate i veće investicije prilikom zamene, zbog osetno većih cena od klasičnih, sa užarenim vlaknom. 

Osim CFL sijalica, sve pristupačnije na tržištu su i LED (eng. Light Emitting Diode) sijalice. One su konstruisane tako da se mogu koristiti na svim sijaličnim grlima standardizovanim kod nas (E27 i E14). LED slijalice su znatno skuplje i od "štedljivih" ali im je zato jako dug vek trajanja i manje troše električne energije. Inicijalno su ulaganja veća, ali se postavlja pitanje da li će se kroz upotrebu, sijalica isplatiti? Sledeća slika prikazuje poređenje ta tri tipa sijalica, potrošnju i životni vek.

Snaga i vek trajanja sijalica
Jasno se vidi da su najtrajnije LED sijalice, ali su zato i njihove cene i do 10 puta veće od "štedljivih". Imajući u vidu da prosečna sijalica radi oko 8 h dnevno, postavlja se pitanje da li se isplati ulaganje u LED osvetljenje, posebno ako se ima u vidu cena električne energije u Srbiji. Entuzijasti, sa viškom novca, svakako mogu da urade ovakva ulganja, međutim, "štedljive" sijalice za tržište Srbije trenutno predstavljaju najbolju alternativu, pošto troše do 5 puta manje električne energije, daju istu količinu svetlosti kao klasične sijalice sa užarenim vlaknom, a cena je oko 3 eura po komadu.

Potrošnja za vreme životnog veka jedne sijalice se može predstaviti ovako:
  • "štedljiva" sijalica za 8.000 sati potroši oko 176 kWh el. energije
  • klasična sijalica za 1.000 sati potroši oko 100 kWh el. energije

Pošto je životni vek klasične sijalice oko 8 puta kraći od "štedljive", potrebno je kupiti 8 klasičnih sijalica. Troškovi izgledaju ovako:

Vrsta sijalice  Cena sijalice     Potrošnja      Potrošena el. en.    Ukupno*   
"štedljiva"       350 din           176 kWh          1344 din           1694 din
klasična         8x60 din         8x100 kWh        6400 din           6880 din

Ušteda od oko 5.000 din nije mala, posebno ako se ima u vidu da je to jedno sijalično mesto, a pogledajte u svojim domovima koliko sijaličnih mesta imate. Ova ušteda se odnosi na period životnog veka "štedljive" sijalice, odnosno na period od 2 god i 8 meseci (8 h rada dnevno), pa je orjentaciona mesečna ušteda 150 din po sijaličnom mestu. Naravno, ne koriste se sva sijalična mesta istim intenzitetom, pa bi spram toga i mogla da se napravi dinamika zamene starih sijalica sa užarenim vlaknom, novim "štedljivim" sijalicama. 

Posedujem "štedljive" sijalice stare 4 god (Philips i General Electric), sve vreme su bile u upotrebi, dva puta premeštane i preseljavane i još uvek rade, tako da je ovaj vek od oko 8.000 h orjentacionog karaktera.

Neki od narednih tekstova će se pozabaviti vrstama "štedljivih" sijalica, kvalitetom, energetskom klasom, bojom svetla itd, pošto je tržište Srbije preplavljeno ovim tipom sijalica jako lošeg kvaliteta.

*Proračun je orjentacione prirode, zavisi od kvaliteta sijalica, njihove upotrebe. Korišćena je prosečna cena električne energije u Srbiji od oko 8 din/kWh (kada se iskombinuju sve tarife, vantarifni dodaci, RTS pretplata itd.). Prilikom obračuna su uzimani u obzir životni vekovi sijalica, pa se zbog toga koristi 8 klasičnih sijalica (po 1.000 h radnog veka) za jednu "štedljivu" sijalicu (sa 8.000 h radnog veka).