17/06/2015

"Net Zero" kuća na Kanarskim Ostrvima

Niskoenergetske kuće i "Net Zero" kuće nisu novost, iako je svaki primer u praksi individualan i predstavlja pravo malo tehničko i umetničko delo. Arhitekte iz firme "Estudio José Luis Rodríguez Gil" su napravile ovu kuću i nazvali je "Kuća bioklimatske eksperimentalne urbanizacije". 
Kuća na Kanarskim Ostrvima proizvede više energije nego što potroši
[slika © rodriguezgil-arquitecto.com]
Kuća na Kanarskim Ostrvima, delo arhitekata iz firme "Estudio José Luis Rodríguez Gil" ima ukupnu površinu od 120 kvadratnih metara. Krov kuće je pokriven solarnim panelima dok je kuća dodatno učvršćena, protivh jakih vetrova i sunca, kamenim zidovima. 
Vetrogeneratori i solarni paneli proizvode električnu energiju
[slika © rodriguezgil-arquitecto.com]
Tokom izgradnje ove kuće, korišćeni su lokalni materijali- drvo, izolacija i kamen. Ovim je smanjen uticaj kuće na životnu sredinu, pošto je izbegnut skup transport koji je, ujedno, i zagađivač. Kuća je napravljena tako da potroši onoliko energije koliko proizvede. Za proizvodnju energije su zaduženi solarni paneli na krovu i vetrogeneratori koji su postavljeni u blizini kuće.
Enterijer prikuplja toplotnu energiju i ujedno se štiti od pregrevanja
[slika © rodriguezgil-arquitecto.com]
Zanimljiv podatak je da je ova kuća napravljena još davne 1995. godine. Mnogo pre nego što je postalo popularno brinuti o zagađenju i samoodrživosti. Toliko se vodilo računa, da i materijali upotrebljeni u enterijeru povećavaju energetsku efikasnost i održivost objekta.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta rodriguezgil-arquitecto.com.