19/06/2015

"Earthtubes" besplatno hlađenje kuće

Visoke letnje temperature, vrućina u kući, ustajali vazduh... Da li Vam je sve ovo poznato? Mnogi će pomisliti da je rešenje u kupovini klima uređaja. Naravno, ali danas pričamo o sistemu koji može hladiti kuću/zgradu bez upotrebe energije.
Ohladite kuću bez upotrebe klima uređaja
[slika © sxc.hu]
Pisali smo puno o pasivnim kućama i o pasivnom principu gradnje i grejanja. Danas ćemo pričati o pasivnom sistemu hlađenja, koje koristi temperaturu zemlje oko objekta i uz pomoć strujanja vazduha kroz zemlju, hladi pasivno objekat. Sistem je iznenađujuće jednostavan. Zahteva plastične cevi (Ф 75-120 mm) i, po potrebi, par ventilatora koji će pojačati strujanje vazduha kroz cevi. Najbolje je ovakav sistem postaviti prilikom izgradnje novog objekta, unutar temelja i zatrpati ga zemljom. Drugi način je ugradnja u postojeće objekte, ali je, logično, komplikovaniji i skuplji.
Plastične cevi se mogu koristiti za ove potrebe
[slika © sxc.hu]
Cevi se postavljaju na dubini od 0,5m do 1m ispod zemlje. Na toj dubini, temperatura zemljišta je, u proseku, oko 15C. Dužina cevi koja se treba postaviti u zemlju varira od površine/zapremine objekta koji je potrebno hladiti. Kreće se od 6m do, recimo, 30m za veće objekte. Potrebno je samo zaštititi ulaz vazduha sa spoljašnje strane filterom za vazduh, kako bi se sprečio ulazak prašine, insekata i glodara. Kroz postavljen sistem, vazduh ulazi sa spoljašnje strane (van objekta), hladi se kroz zemlju i ulazi ohlađen u objekat. Na ulazu se mogu postaviti i mali ventilatori koji bi pojačali strujanje vazduha i time ubrzali hlađenje. Prednost ovog sistema je što se može koristiti i za zagrevanje vazduha u toku zime. Zimski, hladan vazduh, prolaskom kroz ove cevi, poveća svoju temperaturu potpuno besplatno.
Iako ovakav sistem ne predstavlja nešto revolucionarno, sigurno može biti dobra ideja za buduće graditelje. Potrebno je samo da predvide par sitnica u samom projektu, a rezultati će biti dugovečni i, što je još važnije, jednostavni za održavanje i besplatni za upotrebu.

Tekst u saradnji sa sajtom energetskaefikasnost.info
Slike preuzete sa sajta sxc.hu.