09/06/2013

Kako kupiti belu tehniku?

Uređaji u našim domaćinstvima prelaze i preko 20 godina starosti u nekim slučajevima. Stare uređaje bi trebalo zameniti iz više razloga, od kojih je najvažniji, njihova potrošnja električne energije. Stariji uređaji su trošili više električne energije koja u vreme njihove proizvodnje nije bila tako skupa kao danas. Evropska Unija je definisala klase potrošnje i obavezala je sve prodavce da na uređajima koji se prodaju, moraju biti jasno istaknute energetske karakteristike. Sve karakteristike uređaja su opisane na jedinstvenoj energetskoj nalepnici.


slika [sxc.hu]

Uređaji u EU, koji su obavezni da imaju zalepljenu energetsku nalepnicu, su:
  • frižideri, zamrzivači i kombinovani frižideri
  • mašine za pranje veša
  • mašine za sušenje veša
  • kombinovane mašine za pranje i sušenje veša
  • mašine za pranje sudova
  • sijalice
  • šporeti/štednjaci (rerne/pećnice šporeta)
  • klima uređaji
  • televizori (od kraja 2012. god.)
Energetska nalepnica zavisi od uređaja kome je namenjena, ali svaka mora da sadrži klasu potrošnje u rasponu slova od A do G u zavisnosti od potrošnje tako da je A najefikasniji, a G najneefikasniji uređaj. Ove klase potrošnje se posebno definišu za svaku vrstu uređaja, odnosno nije ista klasa A potrošnje televizora kao ista klasa potrošnje sijalice. Potrošnja unutar iste vrste uređaja  (npr. frižidera) je isto definisana, tako da se kupac lako može opredeliti za efikasniji uređaj između više ponuđenih upoređivanjem potrošnje.


Primer energetske nalepnice mašine za pranje veša
sa objašnjenjima
Osim klase potrošnje, na energetskoj nalepnici možete naći i godišnju potrošnju električne energije, koja se računa zavisno od uređaja (recimo, za frižidere se podrazumeva da rade cele godine, pa se tako i računa). Ova informacija možda nije najbitnija za prosečnog potrošača, međutim, prilikom projektovanja niskoenergetskih i pasivnih kuća, gde se gleda svaki kWh potrošnje, ovaj podatak je od ključnog značaja.

Nalepnica sadrži i specifične detalje vezane za neku vrstu uređaja. Tako, na primer, kod mašine za pranje veša se ispisuje broj obrtaja centrifuge,  ukupni kapacitet mašine (u kg veša), potrošnja vode prilikom jednog ciklusa pranja itd. Kod frižidera se piše i nivo buke koju pravi kompresor, zapremina firižidera itd.

Iako se čini da su svi ovi podaci možda nebitni, udeo potrošnje svih ovih uređaja u ukupnoj potrošnji električne energije jednog gomaćinstva je veliki. Tako da se i pravilnim izborom kvalitetnih, niskoenergetskih uređaja, mogu ostvariti uštede. Iako se na prvi pogled, uređaji sa klasom A ili A+ čine skupljima, ta razlika se vremenom otplati. 

Naredni autorski tekstovi će se pozabaviti pojedinim uređajima i tipovima nalepnica, uštedama koje se ostvaruju i razlikama u cenama. Do tada možete pročitati tekst o uštedi električne energije upotrebom "štedljivih" sijalica.