08/06/2013

Ford kupuje zelene kilovate

Kompanija Ford je potpisala ugovor sa solarnom farmom Sonora80M iz Meksika. Ford je potpisao ugovor o kupovini 3 megavata električne energije iz te solarne elektrane, čiji je ukupni kapacitet 20 MW. Solarna farma se nalazi u Hermosillu, u Meksičkoj državi Sonora, gde se nalazi i Fordova fabrika hibridnih i električnih vozila. Ovo je još jedan korak ka obnovljivim izvorima energije u kompaniji Ford, pošto su već instalisali solarne panele u proizvodnim pogonima u Nemačkoj i Mičigenu. 

slika [link]


Jose Islas, direktor proizvodnje Forda u Meksiku, kaže da je primarni cilj Forda briga o zaštiti životne sredine. "Zato, pored proizvodnje hibridnih i električnih automobila u našoj fabrici u Hermosillu, od 2014. ćemo početi da koristimo solarnu energiju. Korišćenjem ovog izvora energije, trudimo se da smanjimo emisiju ugljen dioksida i troškove vezane za električnu energiju, čime postižemo veću produktivnost i konkurentnost na tržištu.", kaže Jose Islas.

Ukupni kapacitet solarne farme će biti 80 MW, od kojih će prvih 20 MW biti pušteno u rad do kraja 2014. godine. Kompanija Sonora80M je potpisala 25-ogodišnji ugovor o prodaji električne energije sa kompanijom Ford i brojnim opštinama.

Ford, inače, već ima instalisane solarne kapacitete. Fabrika u Mičigenu ima solarnu elektranu snage 500 kW, dok je prošle godine u svojim pogonima u Nemačkoj proizvela skoro 1.100 megavat-sati električne energije. Ford se, takođe, udružio sa solarnim kompanijama SunPower u Americi i RheinEnergie u Nemačkoj, tako obezbeđujući svojim kupcima električnih automobila mogućnost da pune svoje automobile solarnom energijom.

Tekst u saradnji sa portalom renewableenergyworld.com.