06/09/2013

Nedelja grejanja - kombinovanje grejanja

Nedelju grejanja završavamo sa jako zanimljivom temom. Pošto smo obradili grejanje na čvrst ogrev, grejanje na gas i grejanje uz pomoć elektirčne energije, potrudićemo se da damo najbolje moguće rešenje. Kombinujući više načina grejanja može se ostvariti ušteda.
slika [sxc.hu]

Danas ćemo obraditi mogućnost korišćenja više izvora grejanja, kako biste optimizovali kućne troškove. 



Zimske vremenske prilike

Prvo ćemo da pojasnimo kako, u proseku, izgledaju zimske vremenske prilike, sa akcentom na temperaturama. Naime, zimska (grejna) sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila. U ovom periodu temperature variraju, pa se na osnovu toga mogu ostvariti uštede prelaskom na druge vidove grejanja.
Najveći problem u toku zimskog perioda su periodi sa jako niskim temperaturama (dešavalo se u proteklih nekoliko zima da se temperatura spusti i do -15 °C, čak i do -20 °C). Ovo možemo nazvati pikovima temperatura. Ostatak zimskog perioda uglavnom prate malo veće temperature (od -5 °C do +10 °C).

Najniže temperature su, najčešće vezane za kraj decembra, januar i često u poslednje vreme i februar mesec. Niske temperature u našim predelima ne traju vremenski dugo (recimo, u kontinuitetu 5-6 dana).

Gde i kako kombinovati grejanje

Pošto smo objasnili vremenske prilike, sada možemo da se pozabavimo mogućim kombinacijama grejanja. Postoji više načina kombinovanja, pa ćemo sada predstaviti neke.

1. Grejanje i dogrevanje električnim uređajima
Tekst o grejanju uz pomoć električne energije je opisao koje su mogućnosti i kojim uređajima se može grejati na ovaj način. Postoji mogućnost, recimo, grejanja uz pomoć TA peći u toku cele zime, osim u vreme ekstremno niskih temperatura. Tada bi se, recimo, moglo grejati na gas ili na čvrsta goriva.
Većina domova danas ima i klima uređaje. Pisali smo o grejanju na klima uređaje. Najčešće se srećemo sa klasičnim, ne-inverter, klima uređajima. Njihova jedina mana je radni opseg tj. ne rade na temperaturama ispod -5 °C. Iznad ovih temepratura, mogu biti jako dobar izvor grejanja u prostorijama u kojima su namontirane. Posebno u prelaznom periodu (rana jesen i kasno proleće).

Jako je važno da znate - ukoliko imate klasičnu klimu, nemojte je uključivati kada je spoljašnja temperatura ispod - 5 °C. Može doći do oštećenja kompresora.

Ukoliko se dogodi da ste klima uređaj uključili da greje u toku dana, pa je u međuvremenu temperatura pala ispod -5 °C, ovo NE PREDSTAVLJA problem. Klima uređaj će, u ovom slučaju, češće prelaziti u režim odmrzavanja. Ovo će smanjiti efikasnost grejanja i povećati potrošnju električne energije. Bitno je da je ne uključujete da greje kada je spoljašnja temperatura već niska.

Kombinacija različitih vrsta grejanja
2. Grejanje pojedinih prostorija
Ovakva vrsta uštede ne predstavlja ništa novo. Mogućnosti su velike, kombinujući različite vrste grejanja. Recimo, u toku dana, najviše se boravi u dnevnoj sobi, pa nju možete grejati klima uređajem ili uz pomoć TA peći. Ukoliko se spoljašnja temperatura spusti na niske vrednosti, lako možete upaliti peć na gas ili naložiti vatru.
Takođe, možete grejati spavaće sobe samo pred spavanje, kako ne biste rasipali energiju na prostorije u kojima se ne boravi.
Kupatila, najčešće, imaju male zidne grejalice. Dovoljno je uključiti ih pred tuširanje kako bi boravak bio prijatan.

Zaključak

Grejanje se može sprovesti na više načina. Najviše zavisi od trenutno postojeće opreme, rasporeda prostorija koje se greju i, naravno, finansija. Pokušali smo da predstavimo ideje, na vama je da ih kombinujete i sami ostvarite uštede. Tako ćete imati više novaca za neke druge, preko potrebne, stvari.