05/09/2013

Nedelja grejanja - električna energija

Posle svih poskupljenja energenata, mnogi su se odlučili da pređu na grejanje ili dogrevanje na elektirčnu energiju. Iako je električna energija poskupela od 1. avgusta 2013. godine, mnogi i dalje kažu da im je jeftinije grejanje na ovaj način. Danas ćemo pogledati koje su najbolje opcije za grejanje na ovaj način.
TA peć
TA peć

Kada kažemo grejanje na struju, najčešće mislimo na grejanje uz pomoć termo-akumulacionih peći (TA peći). Prednost ovakvog tipa grejanja na struju se ogleda u korišćenju isključivo niže tarife dok se TA peć puni i na taj način se može uštedeti na računu za struju. 
Najveći nedostatak TA peći su njene dimenzije. Postoji mogućnost ugradnje postolja sa točkićima za njihovo lakše premeštanje, kako bi se po završetku grejne sezone mogle lakše pomeriti. Problem je, takođe, što TA peći jako isušuju vazduh dok rade, pa je potrebno snalaziti se kako bi se vazduh držao prijatno vlažnim (najčešće je dovoljno na jednom kraju TA peći postaviti posudu sa vodom).
TA peći se razlikuju u snagama grejača koji su u njima postavljeni. Kreću se od 2,5 kW pa do 6 kW.
Ukoliko nemate dvotarifno brojilo, dovodi se u pitanje isplativost ovakvog tipa grejanja. Postoji, takođe, problem i u dužini punjenja TA peći. Tokom manje hladnih dana, dovoljno je puniti ih 8 sati (koliko i traje period niže tarife tzv. "jeftine struje"). Kada krenu hladniji dani, potrebno ih je i u toku dana dopunjavati, što može i te kako da se oseti na računu za struju.

Klima uređaj

Druga opcija grejanja je uz pomoć klima uređaja. Klima uređaj je vrsta toplotne pumpe i spada u obnovljive izvore energije (konvencijom je tako određeno, iako troše elektrčnu energiju). Pre 15-tak godina klima uređaji su predstavljali statusni simbol, danas ih je relativno lako priuštiti i ima ih skoro većina domova. 
Postoje dve vrste klima uređaja:
  • klasični, ne-inverter klima uređaji i
  • inverter klima uređaji. 
Razlikuju se u načinu rada kompresora. Kvalitetniji su inverter klima uređaji, manji su potrošači električne energije ali su i osetno skuplji od klasičnih klima, koje većina nas ima u svojim domovima. Za grejanje prostora je najbolje imati ovu vrstu klime, ali nije se nemoguće grejati ni klasičnim klima uređajima.
Prednosti klima uređaja su u njihovim malim dimenzijama, ne zauzimaju prostor na podu (za razliku od svih ostalih grejnih tela) i mali su potrošači električne energije.
Glavni nedostatak je njihovo ograničenje u radu kada su niske spoljašnje temperature. Tada klima uređaji imaju slabiju moć grejanja, češće prelaze u režim odmrzavanja i više troše električnu energiju. Ovo se može preduprediti kupovinom inverter klima uređaja, koji su pogodniji za grejanje. Nedostatak klasičnih klima uređaja je i njihov radni opseg. Preporuka je da se ne uključuju na temperaturama ispod - 5 C, pa se u tim periodima treba okrenuti ka drugim načinima grejanja. Inverter klima uređaji mogu da se koriste i do - 15 C.
Takođe, nedostatak klima uređaja je njihov ograničeno dejstvo grejanja. Mogu grejati samo prostoriju u kojoj se nalaze, sa malim dejstvom na susedne prostorije.
Klima uređaj

Ostala grejna tela

Ostala grejna tela (grejalice, kaloriferi, kvarcne peći, uljani radijatori...) su takođe jedan od načina grejanja prostora. Ređe se koriste kao glavni izvori grejanja, već kao dodatak grejanju ili za grejanje prostorija u kojima se ređe boravi. Glavni nedostatak ovih uređaja je nedostatak akumulacionih svojstava, tj. ne mogu se napuniti tokom niže tarife, već dok rade koriste električnu energiju. A to je uglavnom u delovima dana kada je skuplja tarifa.
Prednost je njihova pokretnost, takođe, jeftini su za kupovinu, pa nisu potrebna veća početna ulaganja.
Električna grejalica
slika [sxc.hu]
Pratite nas i dalje, sutra nastavljamo "Nedelju grejanja" sa temom najjednostavnijeg korišćenja više izvora kako bi se ostvarile uštede.