05/09/2013

Staška je pitala koje grejanje je najbolje?

Staška iz Banja Luke je pitala koje centralno grejanje da izaberu za svoju kuću - na čvrsta goriva ili električnu energiju? Kuća, inače, već ima kotlarnicu.

slika [sxc.hu]
Staška, ovo pitanje sigurno muči mnoge ljude koji se pred svaku sezonu pitaju koji je ogrev najjeftiniji i kako proći što povoljnije? Detaljno smo pisali o grejanju na čvrsta goriva i grejanju na električnu energiju u toku ove "Nedelje grejanja". 

Moj savet Vam je da se opredelite za čvrsta goriva, eventualno da se potpomognete električnom energijom za dogrevanje. Preporučujem Vam da kupite kvalitetniji kotao na čvrsta goriva. Bilo bi još bolje kada biste mogli da iskombinujete grejanje sa pripremom potrošne tople vode. Bilo da imate spremnik tople vode uz kotao (skuplja varijanta) ili da ugradite bojler koji se može povezati na sistem grejanja (jeftinija varijanta). Na ovaj način ne biste morali da plaćate i grejanje tople vode u toku grejne sezone.

Sve zavisi od teničkih mogućnosti i finansijskih sredstava. Inicijalna ulaganja su velika. Morate kupiti kotao, namontirati ga (nisam razumeo iz Vašem maila da li imate i razveden sistem grejanja po kući ili i to sada morate raditi). Na kraju, morate nabaviti i ogrev - najbolje bi bilo da iskombinujete drva i ugalj.

Možda Vam ne bi bilo suvišno da se raspitate i o grejanju na pelet. Sistemi grejanja na pelet su, uglavnom, automatizovani. Dovoljno je da samo ubacite pelet u kotao, on sam vrši doziranje, pa ne morate stalno ložiti, kao kod kotla na drva. Takođe, ne morate odjednom kupovati sav ogrev (kao kod drva i uglja). Tako da Vam nisu potrebna velika skladišta niti morate odjednom davati veću količinu novca.

Kotao na električnu energiju nikako ne preporučujem. Ne znam koja je grejna površina u pitanju, ali će, bez obzira na to, računi za struju biti preveliki. Naime, kotao na struju radi u toku dana (kada su svi ukućani budni), a tada je period više tarife. Elektroprivreda Srbije, na primer, ima i zone po potrošnji. Ukoliko pređete u crvenu zonu, električna energija postaje preskupa. Mogli bi, eventualno, da kupite TA peć. Grejali bi određeni deo kuće u kome najviše boravite (recimo, dnevna soba) uz pomoć TA peći . Tako bi smanjili količinu uglja i drva. Možete razmisliti i o grejanju na klima uređaj, koje toplo preporučujem, zbog niske potrošnje električne energije. Bilo da već imate klima uređaj ili da sada kupujete, imajte u vidu i ovaj način grejanja, posebno u prelaznom periodu (jesen i proleće), kada nisu tako niske temperature vani.

Sutra će na našem sajtu detaljnije biti pisano o kombinovanju više vrsta ogreva kako bi se ostvarile uštede, pa nas pratite za još ideja.

Dao sam Vam opšte smernice. Na Vama i Vašoj porodici je da odlučite. Nadam se da sam Vam pomogao u odabiru načina grejanja za Vaš dom.

Srdačan pozdrav,
Nikola Pavić
MSc Energetskog menadžmenta