10/07/2013

Poskupljuje električna energija za 10,9 % u Srbiji od 1. avgusta

Posle najave da će od 1. avgusta u Srbiji poskupeti električna energija, ovo se i obistinilo. Čekalo se odobrenje za poskupljenje od Agencije za energetiku Republike Srbije i da se odredi procenat za koji će se povećati cena "struje" u Srbiji. 

slika [link]
Električna energija će u Srbiji poskupeti za 10,9 % od 1. avgusta, sada je već postalo sigurno. Posle dugih medijskih nagađanja, ovo je potvrđeno i iz Agencije za energetiku Republike Srbije. Ostaje samo pitanje koliko će ovo poskupljenje imati uticaj na već očajno stanje kućnih budžeta u Srbiji. 

Osim povećanja cene električne energije, bilo je predloga da se promeni odnos cena više i niže tarife. Naime, trenutni odnos cena je takav da je kilovat-sat u nižoj tarifi četiri puta jeftiniji od onog u višoj. Predlagano je da se taj odnos promeni tako da kilovat-sat u nižoj tarifi bude dva puta jeftiniji. Od ovakve promene tarifnog sistema se na kraju odustalo, pošto se smatra da će takvim proračunom biti najviše na udaru socijalno ugrožene kategorije.

Očekivano povećanje računa za električnu energiju, za prosečno domaćinstvo u Srbiji, iznosiće oko 400 dinara na mesečnom nivou. Naravno, ovo povećanje zavisi od pojedinačne potrošnje vašeg domaćinstva i racionalnog korišćenja električne energije. Još jedan razlog više da se povede računa o potrošnji i uvedu mere energetske efikasnosti o kojima sam već pisao na blogu u tekstu o uštedi na osvetljenju i pravilnom izboru bele tehnike. Ukoliko povedete računa o potrošnji, ovo povećanje neće morati da se odnosi na vaš kućni budžet.