11/07/2013

Najveća vetrofarma na vodi na ušću reke Temze

Velika Britanija, kao zemlja u kojoj je počela industrijska revolucija, u velikoj meri je zavisna od uvoza fosilnih goriva. Pre nekoliko dana je na ušću reke Temze puštena u rad velika vetrofarma ukupne snage 630 MW. Firma London Array, koja stoji iza ovog projekta, je u vlasništvu Danske firme DONG Energy, Madsar kompanije iz Abu Dabija i nemačke firme E.On. 

Jedan vetrogenerator od 175 insaliranih na ovoj vetrofarmi
slika [link]
Osim što ova farma proizvodi zelene kilovate, velika prednost je i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 925.000 tona godišnje, koji bi inače bio izbačen u atmosferu sagorevanjem fosilnih goriva.

Posle ukupno 12 meseci izgradnje, kompanija London Array je pustila u rad ukupno 175 turbina marke Siemens, čija je pojedinačna snaga 3,6 MW. Trenutna proizvodnja električne energije u Britaniji iz vetrofarmi na moru iznosi oko 3,6 GW, a planira se u narednih deset godina povećanje na 18 GW.

Osim prednosti koje nosi zelena energija vetra, ova vetrofarma je dokaz da se uz političku volju, veliki projekat kao što je ovaj, može dovesti od ideje do puštanja u rad za dve godine.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.