12/07/2013

Modularna kuća iz Kanade za ruralne krajeve

Alberta, u Kanadi, poslednjih nekoliko godina prolazi kroz veliki razvojni period, bilo da se govori o šumarstvu, rudarstvu ili energetici. Ovakav razvoj situacije je prouzrokovao veliku potražnju za stambenim prostorom, koji je trenutno u manjku. Studenti sa Univerziteta u Kalgariju i sa Mount Royal Univerziteta u Kalgariju su predstavlili svoje rešenje - Borealis, održivu modularnu kuću koja se brzo gradi čak i na zabačenim lokacijama, a može se i lako premeštati ukoliko ima potrebe za tim.
Borealis kuća
[slika © solardecathlon.ca]
Kuća je projektovana tako da se lako može montirati i prenositi na prikolici kamiona, čak i do lokacija koje nisu lake za pristup. Skelet kuće je napravljen od čelika, kuća je dobro izolovana, kako bi odolela hladnom vremenu tokom zime. Tri dela čine Borealis kuću - centralni deo sa svim neophodnim elementima (kuhinja, kupatilo, trpezarija i ostava). Sa obe strane centralnog dela se nalazi po jedna jedinica sa odvojenim spavaćim sobama, dnevnim boravkom i sa druge strane sa radnom sobom.

Kuću snabdevaju električnom energijom fotonapnski kolektori snage 10 kW, instalisani na krovu objekta. Kupatilo sadrži vertikalnu baštu koja ima zadatak da prečišćava vazduh. Energetska efikasnost je u ovoj kući prihvaćena kao primarni zadatak prilikom projektovanja, pa se čak i otpadna toplota iskorišćava za odvlaživanje vazduha.
Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com i solardecathlon.ca.