09/07/2013

Stambena zgrada izgrađena za 4 dana

Prva prefabrikovana stambena zgrada sa mikro stambenim jedinicama je izgrađena u San Francisku. Iako je za pojmove američkog tržišta, stambena jedinica od 27 kvadratnih metara teško zamisliva, na našem tržištu je to standardno i dobro poznato pod imenom garsonjera tj. studio. Prednost ovako građenih stambenih jedinica je u brzini izgradnje na terenu, pošto se najveći deo objekta prefabrikuje (proizvodi) u proizvodnim halama kompanije Panoramic Interests. Pametan prostor (SmartSpace eng.) predstavljaju stambene zgrade napravljene od više prefabrikovanih mikro stambenih jedinica, koje proizvodi firma ZETA.
Izgled gotove stambene zgrade sa 23 stambene jedinice
[slika © panoramic.com]
Prilikom projektovanja ovih stambenih jedinica, posebno se vodilo računa o potrošnji energije budućih stanara, pa je cilj ovog projekta postizanje Platinastog LEED certifikata.

Izgled stambene jedinice
[slika © panoramic.com]
Svaka stambena zgrada se sastoji od 23 stambene jedinice, svaka po 27 kvadratnih metara stambenog prostora, koji sadrže kompletno opremljenu kuhinju, krevet za dve osobe koji se izvlači iz zida, kupatilo i dosta prostora za ostavljanje stvari i garderobe. Trpezarija se pretvara u spavaći deo po potrebi, jednostavnim izvlačenjem kreveta, kao što je prikazano na prethodnim slikama.

Izgled enterijera jednog stana
[slika © panoramic.com]
Posebna prednost ovakvog tipa gradnje je u brzini, pošto je za izgradnju četvorospratne zgrade na terenu potrebno do 4 dana rada. Pošto se prethodno cela stabmena jedinica napravi u fabrici, dok se na terenu samo montiraju u jednu celinu. Celu izgradnju možete pogledati na ovom linku.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com i panoramic.com.