08/07/2013

PKB počinje proizvodnju energije iz biomase

PKB iz Beograda je objavio da je, u sklopu ove kompanije, otvoren novi ogranak, koji će se baviti proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Novi pogon, "PKB Zenela energija" će koristiti biomasu kao sirovinu za proizvodnju zelene energije.

slika [link]
Decembra 2012. godine je objavljeno iz Vlade Srbije, da je potpisan sporazum o zajedničkom pilot projektu Srbije i Švajcarske, koji se odnosi na korišćenje biomase sa polja "Poljoprivredne korporacije Beograd" (PKB). Sporazum je potpisan između Vlade Srbije, grada Beograda i Vlade Švajcarske. Cilj ovog sporazuma je upotreba biomase iz ovog kombinata za dobijanje toplotne i električne energije.

Toplotna energija će se koristiti za zagrevanje Osnovne škole "Olga Petrov", stacionara bolnice “Laza Lazarević” i plastenika u PKB-u (površina pod plastenicima iznosi oko 20.000 kvadratnih metara).

Ukupna investicija iznosi oko 7,9 miliona eura. Od ovog iznosa, 2,58 miliona eura će se iskoristiti za izgradnju postrojenja i povećanje energetske efikasnosti, dok će ostatak, u iznosu od 2,57 miliona eura, biti iskorišćen za izgradnju infrastrukture.

Planirana proizvodnja ove termoelektrane-toplane na biomasu će iznositi 4 MW toplotne i 0,6 MW električne energije.

Tekst u saradnji sa sajtovima efikasnost.com i ekapija.com.