05/07/2013

Vazduhoplovna baza RAF pretvorena u pasivnu kuću

Farma na kojoj živi danas porodica Gray nosi prikladan naziv Saveznička farma. Porodica Gray, sa troje dece, živi u staroj vazdušnoj bazi Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva (RAF). Preuređenje ovog objekta je uradio Cameron Scott i napravio je modernu kuću koja ispunjava Passivhaus standard
Stara vazdušna baza pretvorena u pasivnu kuću
[slika © gizmag.com]
Kuća je napravljena tako da formira prsten oko centralnog dvorišta, koje je namenjeno deci. Preuređenje ne izvršeno tako da se vodilo računa o toplotnoj izolaciji. Posebno je bačen akcenat na termo svojstva prozora, koji su trostruko zastakljeni. Orjentisani su tako da omogućavaju maksimalno iskorišćenje sunčeve energije u toku zime za pasivno grejanje prostora. 
Plan kuće
[slika © gizmag.com]
Materijal koji je korišćen je drvo. Ograničenja koje postavlja ovaj materijal su premošćena upotrebom metalnih zatega, koje su dodatno dale statičku stabilnost objektu. Osim toga, ove zatege su omogućile i slobodu prilikom raspodele prostora unutar kuće. 
Detalji enterijera
[slika © gizmag.com]
Kuća je opremljena toplotnom pumpom kao izvorom tople vode za grejanje prostora. Na krovu su postavljeni fotonaponski paneli, ukupne snage 40 kW. Energija sunca se koristi i za zagrevanje potrošne tople vode i koristi se biomasa kao izvor energije u kući.

Više o ovoj kući možete pogledati u ovom videu:


Tekst u saradnji sa sajtom randomthoughtsofdrunkard.blogspot.com i gizmag.com.