04/07/2013

Mala kuća, prenosna i potpuno samoodrživa

Posle priče o maloj kući koja je nezavisna od energetskog sistema, dolazi vam još jedna priča o minimalnom stilu življenja. Kompanija za proizvodnju nameštaja Vitra je počela saradnju sa Renzom Pianom. Rezultat ove saradnje je Diogen kuća, minimalistička kuća, dimenzija 2,5 m x 3,0 m, koja predstavlja minimalni životni prostor, samoodrživ i energetski efikasan. Ideju za ovakvim objektom, Renzo je dobio još u toku studija. Tragao je za najmanjom kućom, najmanjom površinom koja je dovoljna za život. Diogen kuća predstavlja odgovor na to.

Diogen kuća
slika [link]
Diogen kuća ima sistem za sakupljanje vode i poseban sistem za snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora energije. Projektovana je tako da je samoodrživa i da u sebi sadrži sve neophodne sisteme a, ujedno, da je sve to upakovano u kompaktne dimenzije.

Sastavni elementi Diogen kuće - skica uređaja
slika [link]
Sastavni elementi Diogen kuće - skica uređaja
slika [link]
Osnovni materijal kojim je građena kuća je drvo, obložena je aluminijumom a krov ima velike staklene otvore kako bi kuća imala dovoljno prirodnog svetla. Upotreba aluminijuma pokazuje da je u pitanju moderan objekat, sa savremenim sistemima, iako je u osnovi napravljen od drveta.

Detalji enterijera
slika [link]
Unutra, kuća ima veliku prostoriju u kojoj se nalazi radni i spavaći deo. Odvojena je mala kuhinja i kupatilo sa wc-om. Opremanje enterijera je bilo prepušteno kompaniji Vitra. 

Još jedna velika prednost ove kuće je njena mobilnost. Kada se napravi u proizvodnoj hali, lako se prenosi na željeno odredište.

Jednostavan transport Diogen kuće
slika [link]
Tekst u saradnji sa sajtovima archdaily.com i theflyingtortoise.blogspot.com.