22/09/2015

Niskoenergetsko naselje u Bostonu

Boston je postao bogatiji za jedno "Net Zero" naselje (naselje u kome se proizvede ona količina energije koja se i potroši). Korišćeni su najnoviji sistemi, solarna energija, sistemi za prikupljanje kišnice, zeleni krovovi i prozori sa trostrukim zastakljenjem.
"Net-Zero" naselje u Bostonu
[slika © dezeen.com]
Arhitekte studija "Interface Studio" su projektovale ovo naselje, koje je dobilo LEED Platinum sertifikat. Ideja je da se na ovaj način popularizuju niskoenergetski i "Net Zero" objekti u Bostonu. Na krovu je postavljeno ukupno 39 solarnih panela, koji mogu proizvesti 10.000 kW godišnje. Kuće su projektovane tako da zadovoljavaju "Passivhaus standard" i proizvedu dovoljno energije za potrebe svojih stanara, da ima i viška koji se može prodati lokalnoj elektro-distributivnoj mreži.
Trostruko zastakljeni prozori povećavaju energetsku efikasnost kuća
[slika © dezeen.com]
Sve kuće u ovom projektu su trospratne, imaju tri spavaće sobe, dva odvojena kupatila i jedan WC, fasada je urađena tako da se zadovoljavaju visoki zahtevi LEED i "Passivhaus" sertifikata. Kuće imaju dvorišta, a na krovu se nalaze velike terase. Pogledajte raspored prostorija na narednoj slici:
Raspored prostorija u "Net Zero" kućama u Bostonu
[slika © dezeen.com]
Zanimljivo je reći da su i svi uređaji u kući visoke klase energetske efikasnosti, pa se čak vodilo i računa o potrošnji vode. Ugrađene su kabine za tuš, vodokotlići sa smanjenom potrošnjom vode. Takođe, biljke koje su posađene u dvorištu su otporne na sušu, kako bi se smanjila upotreba vode.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta dezeen.com.