28/09/2015

Solarni paneli sa 50 puta većim iskorišćenjem

Transparentni solarni paneli su zanimljivo rešenje za velike zgrade sa puno staklenih površina. Ugradnjom ovakvih panela, umesto standardnih stakala na prozorima, mogle bi se napraviti prave male solarne elektrane i time obezbediti energetska nezavisnost objekta.
Transparentni solarni panel
[slika © solarwindow.com]
"Solar Window Technologies" (enlg. solar vindou tehnolodžiz- tehnologija solarnih prozora) je projekat koji obećava proizvodnju transparentnih solarnih panela sa većim stepenom iskorišćenja sunčeve energije i do 50 puta od dosarašnjih solarnih panela slične tehnologije. Projekat obećava tako veliki stepen iskorišćenja, da će se investicija u ovakve solarne panele isplatiti i već nakon godinu dana (dok je na zapadu standardni period isplativosti ovakve investicije od 5-10 godina).
Koncept transparentnih solarnih panela nije novost, tehnologija je imala jako nizak stepen iskorišćenja sunčeve svetlosti - oko 1%. Konvencionalni fotonaponski paneli, poređenja radi, postižu stepen efikasnosti od 20-25%. 
Transparentni solarni panel
[slika © solarwindow.com]
Nova tehnologija, koju predstavlja ovaj projekat, zasnovana je na organskim jedinjenjima na osnovi ugljenika, vodonika, azota i kiseonika. Detalji nisu predstavljeni javnosti, ali se zna da će ovakvi paneli imati veliki broj slojeva, koji vidljivi deo spektra svetlosti pretvaraju u električnu energiju. Ova tehnologija obećava i do 50 puta veće iskorišćenje solarne u odnosu na standardne solarne panele, pošto se može postaviti po celoj fasadi, što je dobra vest za ovu granu industrije. Najavljena i garancija u trajanju od 25 godina, što će ove panele napraviti još konkurentnijim.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta solarwindow.com.