15/07/2015

Veliki uspeh arhitekte iz Srbije

Obnovljivi izvori energije i održivi razvoj su vodeće teme u svetu već par godina. Mnogo se energije ulaže kako bi se veliki projekti započeli, kako bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva i obezbedila sigurna budućnost novim generacijama. Iako Srbija trenutno jako kaska za svim ovim dešavanjima, jedan arhitekta iz Srbije je postigao veliki uspeh svojim projektom.
Solarna kuća arhitekte Dragana Zlatkovića
[slika © draganzlatkovic.com]
Solarna kuća arhitekte Dragana Zlatkovića
[slika © draganzlatkovic.com]
"Solar Decathlon Europe" je međunarodno takmičenje između Univerzita koji promoviše istraživanja u razvoju efikasnih kuća. Cilj ekipe koje učestvuju jeste da projektuje i izgradi kuća koje troše što manje prirodne resurse i proizvesti minimum otpadnih proizvoda tokom njihovog životnog ciklusa. Poseban akcenat je stavljen na smanjenje potrošnje energije i dobijanje svih potrebnih energiju od sunca. Prvo takmicenje izvan SAD, Solar Decathlon Europe 2010, održan je u Madridu u junu 2010. Takmicenje se održava svake druge godine i obuhvata 10 oblasti takmicenja (zbog cega se i zove Dekatlon). Vrednovanje projekta se vrši na dva načina, merenjem performansi kuća i odlukama žirija koji cine 3 ili 5 clana po oblasti. Žiri je sastavljen od profesionalaca u građevinskoj industriji, inženjera i naučnika.


"RESSÒ" tim, čiji je član bio Dragan Zlatković, je osvojio tri nagrade na takmičenju "Solar Decathlon 2014": Prvo mesto za Arhitekturu, Prvo mesto za Inovativnost i Treće mesto za Urbanizam. Žiri za oblast arhitekture su činili Thomas Herzog, Françoise Helene Jourda i predsednik žirija Wang Shu, dobitnik Pritzove nagrade za Arhitekturu za 2012. Objekat tima "RESSÒ" je posebno istaknut zbog načina izgradnje i korišćenja novog koncepta u izgadnji stambenih objekata.
Detalj izgradnje solarne kuće
[slika © draganzlatkovic.com]
"Prvi korak nove, urbane rehamilitacije je bio da se omogući vecem broju ljudi da žive na jednom mestu i dele zajedničke prostorije, kuhinja, kupatilo, dnevni boravak, objedinjene u "RESSO" prototip. Cilj je urbana obnova preko kolektivizacije prilikom upotrebe resursa", rekao je Zlatković.

Detaljnije o ovom projektu možete pogledati ovde. Kompletan Draganov rad možete pogledati na njegovom sajtu www.draganzlatkovic.com.