09/07/2015

Energetski nezavisna solarna kuća Arhitekte iz Srbije

Tokom juna i jula 2014. godine održao se "Solarni Dekatlon Evropa" - takmičenje u deset disciplina. Timovi su imali 10 dana da naprave svoje kuće i pet dana da ih demontiraju. Takmičenje je održano u Parizu a jednu od nagrada je osvojio i naš Arhitekta Dragan Zlatković.
Energetski nezavisna kuća tima "RESSO" čiji je član bio i Dragan Zlatković
[slika © draganzlatkovic.com]
Dragan Zlatković, Arhitekta, je na "Solarnom Dekatlonu Evropa" bio deo tima "RESSO" od 50 ljudi, koji je osvojio prvo mesto u kategorijama arhitekture i inovativnosti, kao i treće mesto u oblasti urbanizma. Njihov projekat je bio energetski nezavisna kuća koja maksimalno koristi solarnu energiju.

"Reč je o kući koja uz pomoć domotike (koncepta pametnih kuća) propušta određenu količinu svetlosti, koja se delom koristi za zagrevanje prostorija prema već definisanim parametrima", rekao je Zlatković. 
Solarna kuća "RESSO" tima
[slika © draganzlatkovic.com]
Ideja je bila da se napravi kuća koja minimalno koristi prirodne resurse i ne proizvodi otpadne materije. Takođe, kuća je projektovana tako da maksimalno iskorišćava solarnu energiju. Objekat ima oko 150 kvadrata, visok je šest metara i širok 13 metara i energetski je efikasan i nezavisan od bilo kog sistema.

"Mi smo postavili određeni broj solarnih panela na kući, što omogućava njenu energetsku nezavisnost. Paneli su zagrevali vodu i ta topla voda se ubrizgava u pod i tako se greje objekat", rekao je Zlatković.

Zanimljivo je da ekipa u nije imala veliki budžet, već su uspeli da sa skromnih 330.000 eura ostvare ovako veliki rezultat. 
"Naš projekat je koštao 330.000 evra. Imali smo skroman budžet za razliku od američkog ili japanskog budžeta, koji su bili vredni po nekoliko miliona evra. Mi smo, ipak, osvojili nagrade zbog novog koncepta življenja", objasnio je Zlatković.
Jedan od elemenata prilikom montaže kuće
[slika © draganzlatkovic.com]
Koriste se solarni paneli, zatim paneli za zagrevanje vode i za zagrevanje objekta iznutra. Postoji ideja, što u Parizu nismo mogli da primenimo, da se koristi i energija termalnih voda, kao i da bi ta energija mogla da se koristi u letnjem periodu za hlađenje objekta. Kuća, takođe, ima duplu fasadu koja služi kao 'akumulator', s obzirom da se koriste paneli od polikarbonata, pa se u zimskom periodu energija koja se skuplja u duploj fasasdi, uz pomoć određenih otvora na na panelu, uz pomoć robotike, ubacuje u kuću za zagrevanje. U letnjem periodu ta dupla fasada služi kao vrsta izolatora, tako što se akumulirana energija posebnim sistemom izbacuje napolje i tako štiti objekat.

Tekst i fotografije u saradnji sa sajtom draganzlatkovic.com.