23/02/2015

Termostati koji će regulisati sve u kući

Pisali smo već o ulaganjime kompanije Google u energetsku efikasnost kupovinom firme Nest, poznatoj po proizvodnji regulacionih uređaja za domove koji se mogu kontrolisati preko pametnih telefona. "Nest" sada širi ponudu svojih pametnih termostata.
"Nest" pametni termostati
[slika © psfk.com]
Termostati "Nest" uče navike članova porodice na dnevnom nivou i na taj način programiraju temperaturu prostorije u narednom periodu. Programirana temperatura omogućava udobnost boravka u prostorijama i ujedno uštedu energije. Ukoliko se ostvare obećanja iz kompanije, termostati će dobiti još puno novih funkcija u skorijoj budućnosti. Prema rečima ljudi iz "Nest"-a, termostati te kompanije će u buduće moći da se povežu sa mašinama za pranje i sušenje veša, osvetljenjem u kući, koje će moći da se automatski pali i gasi kada ste na odmoru. Imaće i dodatnu funkciju treperenja u slučaju povećane koncentracije ugljen dioksida u kući, kako bi dodatno uzbunili ukućane. 
Termostat koji će biti više od običnog regulatora temperature
[slika © psfk.com]
Osim navedenih uređaja, termostati će moći da kontrolišu i protivpožarne sisteme, preusmeravaće pozive kada niste u kući, pa čak i otvarati i zatvarati garažna vrata kada je potrebno.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom psfk.com.