25/02/2015

Karbon pozitivna kuća u Australiji

Firma "ArchiBlox" je predstavila prototip kuće, koja proizvodi više energije nego što potroši, može se u njoj proizvoditi hrana i umesto klasičnog krova, ima zeleni krov.
Kuća koja proizvodi više energije nego što potroši -
"Archi+ Carbon Positive House"
[slika © dezeen.com]

Kuća "Archi+ Carbon Positive House" (arhi karbon pozitivna kuća) je delo firme "ArchiBlox" i projektovana je tako da proizvodi više energije nego što potroši. Prototip je postavljen u Melburnu na gradskom trgu. 
Detalj enterijera "Archi+ Carbon Positive House"
[slika © dezeen.com]

Kuća sa prednje strane ima veliku zimsku baštu, koja odvaja enterijer od okoline. Dizajnirana je da bude okrenuta ka severu, predstavlja pluća kuće pošto je jedan ceo zid te prostorije prekriven biljkama. Istovremeno, služi kao međuprostor tokom hladnih zimskih meseci i sprečava pregrevanje tokom letnjih meseci.
Zimska bašta i zelenilo
[slika © dezeen.com]
Krov kuće je pokriven zelenilom, kako bi omogućio dodatnu izolaciju objekta. Kuća je opremljena fotonaponskim sistemom snage 5kW i solarnim panelima za zagrevanje potrošne tople vode. Sastavni deo ove kuće su i sistem za sakupljanje kišnice i preradu otpadnih voda.
Šematski prikaz principa rada kuće
[slika © dezeen.com]
Enterijer kuće je organizovan kao open plan - dnevna soba, trpezarija i kuhinja su u jednom prostoru, dok je spavaći deo odvojen pregradom. 
Kuhinja na južnom zidu kuće
[slika © dezeen.com]
Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com.